Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem

Neumíte si představit kombinaci dezertu a mrkve? Tento recept Vás přesvědčí, že je to dokonalá kombinace. Připravte si jemný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem, který pohladí Vaše smysly svou vůní a chutí. Příprava je časově nenáročná. Určitě ho vyzkoušejte!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Krásně barevný mrkvový dort s vanilkovým krémem:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 středně velká vejce
  • 300 g strouhané mrkve (2 šálky)
  • 220 g jablečného pyré nebo zakysané smetany (1 sklenice)
  • 90 ml rafinovaného slunečnicového oleje (½ sklenice)
  • 200 g cukru (1 sklenice)
  • přibližně 200 g mouky (1,25 šálku)
  • 1 lžička jedlé sody nebo 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • koření (my jsme použili ½ lžičky mleté skořice, 1 lžičku sušené pomerančové kůry, ½ lžičky sušeného zázvoru) – podle chuti
  • 50 g vlašských ořechů (½ sklenice) – nepovinné

Všechny ingredience na těsto musí mít pokojovou teplotu!

Na krém:

  • 300 g 30% zakysané smetany (pokud chcete použít smetanu s nižším obsahem tuku, oddělte ji předem od syrovátky pomocí plátna)
  • 160 g másla
  • 120 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 8 g vanilkového cukru

Abyste získali homogenní krém, musí mít všechny ingredience pokojovou teplotu! Objem použité sklenice je 250 ml. Pečivo jsme upekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 30 x 40 cm.


Jak budeme postupovat:

Připravte těsto:

1) Vejce, špetku soli, opražený cukr a vanilkový cukr vyšlehejte metličkou dohladka.

2) Vmíchejte rafinovaný slunečnicový olej a jablečné pyré. Míchejte.

3) Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku spolu s jedlou sodou a kořením. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky. Měli byste získat těsto o konzistenci zakysané smetany.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané opražené vlašské ořechy. Promíchejte stěrkou.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete. Pokud chcete upéct kulatý koláč, rozdělte těsto na 3 stejné díly a upečte je postupně v kulaté formě. Z tohoto těsta můžete také připravit muffiny a ozdobit je krémem.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Pečte těsto 25-30 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Propečení zkontrolujte párátkovou zkouškou nebo přitlačením prstu (když prstem zatlačíte do středu těsta, mělo by být pružné a neměla by se na něm tvořit rýha).

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Vyklopte desku na pečicí papír a odstraňte z jejího povrchu papír, na kterém se pekla. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Okraje těsta uhlaďte. Rozkrojte ji na 3 stejné díly (křížem).

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte krém:

1) Měkké máslo smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pak je šlehejte mixérem 4-5 minut, dokud se nezmění v nadýchanou bělavou směs.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Postupně přidejte (po lžičkách) zkvašenou smetanu. Pokaždé rozmixujte dohladka. Tím získáte hladký, homogenní a jemný krém.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Krém dejte do lednice, aby trochu ztuhl. Tím zabráníte tomu, aby se při sestavování dortu rozprostřel. Poté ji rozdělte na 3 přibližně stejné části.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Sestavte dort:

1) Vrcholky položte na prkénko a potřete je 1/3 připraveného krému. Aby se lépe nasákly krémem, položili jsme je spodní stranou nahoru.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Zbylé kousky po uhlazení okrajů těsta rozemeleme mixérem (my jsme je rozemleli společně s 10 opečenými půlkami vlašských ořechů). Vzniklou drobenkou posypte povrch koláče.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Nechte v chladničce několik hodin nebo přes noc ztuhnout.

4) Dort nakrájejte na 8 čtverců. Ozdobte si je podle libosti. Ozdobili jsme ji malými mrkvičkami vymodelovanými z máslového krému, na které jsme nanesli proužky černého barviva a petrželové lístky.

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Mrkvový koláč podávejte s velkým potěšením!

Krásně barevný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!