Neumíte si představit kombinaci dezertu a mrkve? Tento recept Vás přesvědčí, že je to dokonalá kombinace. Připravte si jemný a vláčný mrkvový dort s vanilkovým krémem, který pohladí Vaše smysly svou vůní a chutí. Příprava je časově nenáročná. Určitě ho vyzkoušejte!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Krásně barevný mrkvový dort s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 středně velká vejce
- 300 g strouhané mrkve (2 šálky)
- 220 g jablečného pyré nebo zakysané smetany (1 sklenice)
- 90 ml rafinovaného slunečnicového oleje (½ sklenice)
- 200 g cukru (1 sklenice)
- přibližně 200 g mouky (1,25 šálku)
- 1 lžička jedlé sody nebo 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 8 g vanilkového cukru
- koření (my jsme použili ½ lžičky mleté skořice, 1 lžičku sušené pomerančové kůry, ½ lžičky sušeného zázvoru) – podle chuti
- 50 g vlašských ořechů (½ sklenice) – nepovinné
Všechny ingredience na těsto musí mít pokojovou teplotu!
Na krém:
- 300 g 30% zakysané smetany (pokud chcete použít smetanu s nižším obsahem tuku, oddělte ji předem od syrovátky pomocí plátna)
- 160 g másla
- 120 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 8 g vanilkového cukru
Abyste získali homogenní krém, musí mít všechny ingredience pokojovou teplotu! Objem použité sklenice je 250 ml. Pečivo jsme upekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 30 x 40 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce, špetku soli, opražený cukr a vanilkový cukr vyšlehejte metličkou dohladka.
2) Vmíchejte rafinovaný slunečnicový olej a jablečné pyré. Míchejte.
3) Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku spolu s jedlou sodou a kořením. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky. Měli byste získat těsto o konzistenci zakysané smetany.
4) Přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané opražené vlašské ořechy. Promíchejte stěrkou.
5) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete. Pokud chcete upéct kulatý koláč, rozdělte těsto na 3 stejné díly a upečte je postupně v kulaté formě. Z tohoto těsta můžete také připravit muffiny a ozdobit je krémem.
6) Pečte těsto 25-30 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Propečení zkontrolujte párátkovou zkouškou nebo přitlačením prstu (když prstem zatlačíte do středu těsta, mělo by být pružné a neměla by se na něm tvořit rýha).
7) Vyklopte desku na pečicí papír a odstraňte z jejího povrchu papír, na kterém se pekla. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
8) Okraje těsta uhlaďte. Rozkrojte ji na 3 stejné díly (křížem).
Připravte krém:
1) Měkké máslo smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pak je šlehejte mixérem 4-5 minut, dokud se nezmění v nadýchanou bělavou směs.
2) Postupně přidejte (po lžičkách) zkvašenou smetanu. Pokaždé rozmixujte dohladka. Tím získáte hladký, homogenní a jemný krém.
3) Krém dejte do lednice, aby trochu ztuhl. Tím zabráníte tomu, aby se při sestavování dortu rozprostřel. Poté ji rozdělte na 3 přibližně stejné části.
Sestavte dort:
1) Vrcholky položte na prkénko a potřete je 1/3 připraveného krému. Aby se lépe nasákly krémem, položili jsme je spodní stranou nahoru.
2) Zbylé kousky po uhlazení okrajů těsta rozemeleme mixérem (my jsme je rozemleli společně s 10 opečenými půlkami vlašských ořechů). Vzniklou drobenkou posypte povrch koláče.
3) Nechte v chladničce několik hodin nebo přes noc ztuhnout.
4) Dort nakrájejte na 8 čtverců. Ozdobte si je podle libosti. Ozdobili jsme ji malými mrkvičkami vymodelovanými z máslového krému, na které jsme nanesli proužky černého barviva a petrželové lístky.
5) Mrkvový koláč podávejte s velkým potěšením!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!