K přípravě dnešního dortu, kterým Vás provedeme krok za krokem, stačí “pár skleniček”. Pokud máte doma velkou chuť na sladké, upečte si tento vláčný kakaový dort plněný krémem ze zakysané smetany. Můžete do něj také přidat lesní plody. Záleží jen na Vás, kde popustíte uzdu své fantazii. Pusťme se do toho!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Měkký a vláčný kakaový dort s krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- jeden šálek cukru
- jedna sklenice kefíru
- jednu sklenici mouky
- jedno vejce
- špetka soli
- jednu čajovou lžičku jedlé sody
- 3 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje
- 1 lžíce kakaového prášku
- máslo – na vymazání plechu
Na krém:
- 400 g 30% zakysané smetany (pokud použijete smetanu s nižším obsahem tuku, oddělte ji předem od syrovátky, aby byla hustá)
- 4 lžíce moučkového cukru
Objem použité sklenice je 200 ml. Dort jsme upekli v kulaté dortové formě o průměru 20 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce rozbijte do hluboké mísy a šlehejte metličkou do hladka.
2) Přidejte špetku soli a cukr. Velmi dobře promíchejte.
3) Přidejte rafinovaný slunečnicový olej. Míchejte.
4) Rozpusťte jedlou sodu v kefíru. Nechte je 60 sekund působit, a pak je přidejte do mísy s ostatními přísadami. Míchejte.
5) Přidejte prosátou mouku a kakaový prášek. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
6) Dno formy vyložte pečicím papírem a celý povrch vymažte máslem. Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
7) Pečte těsto 40-45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
8) Vyjměte těsto z plechu a nechte je zcela vychladnout.
9) Odstraňte “čepičku” a rozkrojte ji na 2 stejné části.
Připravte krém:
1) Smíchejte zakysanou smetanu a moučkový cukr.
Sestavte dort:
1) První dort položte na talíř a potřete krémem.
2) První koláč přikryjte druhým. Zbylým krémem potřete povrch a okraje dortu.
3) Aby byl dort hezčí, položte spodní dort na horní dort, protože má rovnější a hladší povrch.
4) Dort uložte do chladničky alespoň na 2 hodiny, aby ztuhl a zpevnil se.
5) Pomocí mixéru rozdrťte “čepici”, kterou jste odstranili z povrchu těsta.
6) Vzniklou drobenkou posypte povrch a okraje dortu.
7) Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!