Vážení přátelé, dnešní recept, který vám nabízíme k vyzkoušení, je recept na jemné domácí pletené pečené bochníky plněné džemem. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá a výsledek vás ohromí. Ideální k domácímu teplému čaji a horkému kakau. Vy i vaše děti je budete zbožňovat!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemné domácí pletené pečené bochníky plněné džemem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 ml teplého mléka
- 70 g cukru
- 8 g sušené droždí
- 50 ml rostlinný olej
- 1 vaječný bílek
- 1 lžička vanilkový cukr
- 500 g pšeničná mouka
- 1 lžička soli
Ostatní:
- malinový džem – (nebo libovolný, který máte rádi)
Na potíraní:
- 1 žloutek + 1 lžíce vody
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr – (může, ale nemusí)
Jak budeme postupovat:
1. Nalijte mléko do mísy, přisypejte cukr, sušené droždí – metličkou rozmíchejte.
2. Poté přilijte olej, přidejte bílek, přisypte vanilkový cukr – promíchejte metličkou.
3. Pak přisypávejte prosátou mouku, osolte – prohněte stěrkou.
4. Čistou plochu si posypejte moukou a položte na ní získané těsto, hněťte rukama dokud není hladké.
5. Mísu vymažte rostlinným olejem a umístěte do ní těsto, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odpočívat, aby těsto pěkně vykynulo.
6. Po 1 hodině byste měli získat pěkně měkké, nadýchané vykynuté těsto, které rozdělte na 4 části a z každé části vytvarujte kouli, kterou položte na tác, pak je přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 10 minutu odpočívat.
7. Každou kuličku rozválejte válečkem na plát o průměru 0,5 cm, střed plátu potřete malinovým džemem a přeložte na polovinu, pak rukama přitlačte a rozválejte, potom pomocí vykrajovače udělejte zářezy a proplétejte.
8. Takto postupujte s každou kouli a položte ji pak do mísy vyložené pečicím papírem. Potřete je žloutkem smíchaným s vodou, aby krásně zezlátly.
9. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 200 °C.
10. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou bochníky upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
11. Jemné domácí pletené pečené bochníky plněné džemem podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé přejeme dobrou chuť!