Máte chuť na domácí dezert jako od babičky? V tom případě jste tady správně! Připravte si božský, domácí jablečný koláč z kynutého těsta, který Vás rozhodně potěší. Upečete ho ze snadno dostupných surovin. Tento fotorecept Vás krok za krokem provede celou přípravou. Není na co čekat, vyzkoušejte ho!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí jablečný koláč z kynutého těsta:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- ½ lžičky soli
- 8 g vanilkového cukru (nepovinné)
- jedno vejce
- 50 g másla
- přibližně 550 g mouky
Pro náplň:
- 4 jablka
- 1 lžíce cukru
- 20 g másla
Na polevu:
- 60 g másla
- 100 g cukru
- 80 g mouky
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka (na potření koláče před pečením)
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Smíchejte teplé mléko, cukr a sušené droždí. Nechte je 5-10 minut působit, aby se kvasnice aktivovaly.
2) Přidejte vejce, rozpuštěné a mírně vychladlé máslo, sůl a vanilkový cukr. Míchejte.
3) Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být hladké, měkké a mírně lepkavé.
4) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Povrch potřete trochou rafinovaného slunečnicového oleje a přikryjte potravinovou fólií nebo pokličkou. Nechte 60 minut kynout na teplém místě.
Připravte polevu:
1) Do mísy dejte změklé máslo, cukr a mouku. Rukama je míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Zatímco připravujete náplň, uložte ji do chladničky.
Připravte náplň:
1) Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na kostky.
2) Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte jablka, cukr a promíchejte. Vařte asi 5 minut.
3) Nechte náplň vychladnout.
Vytvarujte koláč:
1) Těsto trochu prohněťte, a pak ho rozdělte na 8 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.
2) Každou kuličku těsta rozválejte na tenkou kulatou placičku.
3) Na polovinu těsta rozetřete asi 2 lžičky polevy Streusel a pak ho přeložte na polovinu.
4) Na přeloženou placku rozetřete trochu polevy Streusel a do rohů dejte lžičku náplně.
5) Poté jej srolujte podle obrázku níže.
6) Z posledního kousku těsta vytvarujte kouli naplněnou polevou a jablky.
7) Vložte rohlíky a vzniklou kouli na plech vymazaný trochou rafinovaného slunečnicového oleje nebo vyložený pečicím papírem. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 10 minut odpočívat.
8) Povrch koláče potřete žloutkem smíchaným se lžící mléka a posypte zbylou polevou.
9) Koláč pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
10) Nechte je mírně vychladnout, pak je vyjměte z formy a položte na talíř.
11) Po úplném vychladnutí ho rozdělte na porce a s chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.