Vážení přátelé, dnešní recept, který vám s nadšením nabízíme, jsou domácí pečené máslové buchtičky posypané sezamem. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Jakmile je ochutnáte, ihned si je zamilujete. Jsou tak měkké, nadýchané a originální. Neváhejte už ani minutu a pustě se do jejich přípravy a pečení. Zvládne to úplně každý!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí pečené máslové buchtičky posypané sezamem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 ml teplé vody
- 200 ml teplého mléka
- 2 lžíce cukru (40 g)
- 8 g sušeného droždí
- 1 žloutek
- 80 ml rostlinného oleje
- 500 g pšeničné mouky + 180 g mouky
- 1 čajová lžička soli
Ostatní:
- mouka – na posypání desky
- olej – na potíraní
Plnění:
- 10 g měkkého másla
- trochu sýra
Na potíraní:
- 1 žloutek + 1 lžička mléka
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nalijte teplou vodu a teplé mléko, přisypejte cukr a sušené droždí – míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Poté přidejte žloutek, přilijte rostlinný olej – dobře promíchejte metličkou.
2. Mouku prosejte přes síto – promíchejte stěrkou. Dále ještě přidejte 180 g hladké mouky a prohněťte rukou.
3. Stůl posypejte mouku, položte na něj uhnětené těsto a hněťte ho rukama dalších 5 minut. Získáte vláčné těsto, které se trochu lepí na ruce.
4. Vymažte mísu rostlinným olejem a vložte do ní těsto, přikryjte potravinovou fólií a utěrkou, pak ho odložte na 60 minut na teplé místo, aby těsto pěkně vykynulo.
5. Poté fólii odstraňte, měli byste získat pěkně měkké nadýchané těsto a vytvarujte ho do jedné velké koule.
6. Kouli rozdělte na 10 stejných dílů a každý díl vytvarujte do kuličky.
7. Kulatý plech vymažte olejem a vytvarované kuličky na něj položte.
8. Potřete je olejem, přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut odpočívat.
9. Poté těsto rukama rozválejte na co nejtenčí plát, který potřete máslem, přeložte na polovinu, přidejte trochu strouhaného sýra, přeložte a položte na plech vyložený pečicím papírem. Postup opakujte pro každou část, přikryjte fólií a nechte 20 minut odpočívat.
10. Žloutek smíchejte s mlékem a potřete jím buchtičky na plechu, po upečení budou krásně zlatavé.
11. Jednu stranu posypejte do sezamových semínek a opět je položte vedle sebe na plech.
12. Pečte je v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut.
13. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou buchtičky upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
Přejeme dobrou chuť!