Vyzkoušejte tento recept na domácí velikonoční mazanec, který si všichni určitě zamilují. Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá. Navíc mazanec je chutné a aromatické pečivo, které se dá připravit v mnoha variantách – s rozinkami, se sušeným ovocem nebo s oříšky. Je to tradiční a oblíbený sváteční pokrm, který si můžeme dopřát pouze o Velikonocích a tak přidat trochu sladkého do našeho svátečního jídelníčku.
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 1/2 kostky droždí
- 150 ml mléka
- špetka soli
- mleté mandle na posypání
Jak budeme postupovat:
1) Rozpusťte droždí v teplém mléce a nechte 5 minut pěnit.
2) V misce smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte nakrájené máslo a hněťte, dokud se těsto nestane drobivým.
3) Přidejte vejce a žloutky a míchejte, dokud se těsto nespojí.
4) Přidejte drožďovou směs a hněťte, dokud se těsto nestane hladkým a pružným. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.
5) Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho v teplém prostředí vzejít asi hodinu, dokud se nezdvojnásobí.
6) Rozdělte těsto na tři stejně velké kousky a vyklopte je do máslem vymazaných formiček na mazance. Nechte je ještě asi 30 minut vzejít.
7) Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
8) Rozšlehejte vejce a potřete jím mazance. Posypejte je mletými mandlemi. Pečte mazance asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.
wMazance nechte vychladnout a podávejte s máslem a džemem. Dobrou chuť!