Vyzkoušejte tento recept na domácí velikonoční mazanec

Vyzkoušejte tento recept na domácí velikonoční mazanec, který si všichni určitě zamilují. Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá. Navíc mazanec je chutné a aromatické pečivo, které se dá připravit v mnoha variantách – s rozinkami, se sušeným ovocem nebo s oříšky. Je to tradiční a oblíbený sváteční pokrm, který si můžeme dopřát pouze o Velikonocích a tak přidat trochu sladkého do našeho svátečního jídelníčku.

Zdroj: Eva Lošáková

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostky droždí
  • 150 ml mléka
  • špetka soli
  • mleté mandle na posypání

Jak budeme postupovat:

1) Rozpusťte droždí v teplém mléce a nechte 5 minut pěnit.

2) V misce smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte nakrájené máslo a hněťte, dokud se těsto nestane drobivým.

3) Přidejte vejce a žloutky a míchejte, dokud se těsto nespojí.

4) Přidejte drožďovou směs a hněťte, dokud se těsto nestane hladkým a pružným. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.

5) Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho v teplém prostředí vzejít asi hodinu, dokud se nezdvojnásobí.

6) Rozdělte těsto na tři stejně velké kousky a vyklopte je do máslem vymazaných formiček na mazance. Nechte je ještě asi 30 minut vzejít.

7) Předehřejte troubu na 180 stupňů C.

8) Rozšlehejte vejce a potřete jím mazance. Posypejte je mletými mandlemi. Pečte mazance asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.

wMazance nechte vychladnout a podávejte s máslem a džemem. Dobrou chuť!