Vážení přátelé, dnešní 2 recepty, které vám s nadšením nabízíme, jsou domácí vařený bůček a vepřové maso ve vlastní šťávě. Jejich příprava je velmi snadná a výsledek je fantastický, už žádné další nakupování v obchode!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Co budeme potřebovat:
Recept č. 1 – Domácí vařený bůček
- 1 kg vepřového masa – vepřový bůček
- voda – 1 litr vody na 1 kg masa
- 80-100 g soli – na 1 litr vody
- 3 bobkové listy
- trochu nového koření
- černý pepř – podle chuti
Směs:
- špetka soli
- 1 lžíce suchého česneku
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžíce mleté červené papriky
- čili – podle chuti
- 1 lžíce rostlinného oleje
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce nalijte vodu a nasypte sůl (80-100 g soli na 1 litr vody), přidejte bobkové listy, nové koření, mletý černý pepř a vsypte do hrnce s vodou, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni.
2. Poté vložte vepřový bůček a vařte na mírném ohni, dokud nepřivedete k varu a poté 5 minut ještě povařte.
3. Po uvaření ho stáhněte z ohně, nechte vychladnout a odložte na 24 hodin na chladné místo.
4. Na druhý den maso vyjměte z hrnce a položte ho na talíř přikrytý s kuchyňskou utěrkou a osušte ho.
5. Do misky si nasypte špetku soli, sušený česnek, černý mletý pepř, červenou mletou papriku a chilli podle chuti – promíchejte a přilijte také olej – ještě jednou promíchejte.
6. Uvařený bůček pak potřete směsí a masírujte tak, aby se směs vstřebala do každé částí bůčku.
7. Následně část vepřového bůčku můžete uchovávat v lednici zabalené v pečicím papíru a zbytek vepřového bůčku vložte do nádoby určené k zamrazení.
8. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přejeme dobrou chuť!
Recept č. 2 – Domácí vepřové maso ve vlastní šťávě
Co budeme potřebovat:
- 1 200 – 1 400 g masa (vepřová krkovice)
- sůl (20 g na 1 kg masa)
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžičky bazalky
- 2 lžičky majoránky
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 3-4 stroužky česneku
- bobkové listy
- 1 zrnko nového koření
- 4-6 zrnek černého pepře
Jak budeme postupovat:
1. Vepřovou krkovici nakrájejte nahrubo. Rozdělte ji na tři části tak, aby se jeden kus vešel do 1 zavařovací sklenice (500 ml).
2. Do misky nasypte sůl (20 g na 1 kg masa), mletý černý pepř, sušenou bazalku, sušenou majoránku, muškátový oříšek a přidejte prolisovaný česnek – promíchejte, poté v koření krkovici obalte a masírujte, aby se koření vstřebalo do každé části masa. Následně přikryjte fólií a nechte 1 noc v chladničce.
3. Na druhý den vyjměte z lednice, odstraňte fólií a vložte krkovici do zavařovací sklenice (500 ml), přidejte bobkový list, zrnko nového koření a zrnka černého pepře.
4. Sklenice uzavřete víčkem, vložte je do hrnce s utěrkou a zalijte vodou.
5. Po uvaření vody vařte pod pokličkou na mírném ohni 2 až 3 hodiny.
6. Poté stáhnete z ohně, přikryjte utěrkou a nechejte trochu vychladnout, pak vychladlé sklenice položte do lednice.
7. Maso je velmi křehké, šťavnaté a podávejte ho s láskou.
Přejeme dobrou chuť!