Domácí vařený bůček a vepřové maso ve vlastní šťávě

Vážení přátelé, dnešní 2 recepty, které vám s nadšením nabízíme, jsou domácí vařený bůček a vepřové maso ve vlastní šťávě. Jejich příprava je velmi snadná a výsledek je fantastický, už žádné další nakupování v obchode!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Domácí vařený bůček a vepřové maso ve vlastní šťávě
Zdroj: leckere Küche
Co budeme potřebovat:

Recept č. 1 – Domácí vařený bůček

  • 1 kg vepřového masa – vepřový bůček
  • voda – 1 litr vody na 1 kg masa
  • 80-100 g soli – na 1 litr vody
  • 3 bobkové listy
  • trochu nového koření
  • černý pepř – podle chuti

Směs:

  • špetka soli
  • 1 lžíce suchého česneku
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • čili – podle chuti
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Jak budeme postupovat:

1. Do hrnce nalijte vodu a nasypte sůl (80-100 g soli na 1 litr vody), přidejte bobkové listy, nové koření, mletý černý pepř a vsypte do hrnce s vodou, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni.

2. Poté vložte vepřový bůček a vařte na mírném ohni, dokud nepřivedete k varu a poté 5 minut ještě povařte.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě - Už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche
Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě - Už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

3. Po uvaření ho stáhněte z ohně, nechte vychladnout a odložte na 24 hodin na chladné místo.

4. Na druhý den maso vyjměte z hrnce a položte ho na talíř přikrytý s kuchyňskou utěrkou a osušte ho.

5. Do misky si nasypte špetku soli, sušený česnek, černý mletý pepř, červenou mletou papriku a chilli podle chuti – promíchejte a přilijte také olej – ještě jednou promíchejte.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě - Už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

6. Uvařený bůček pak potřete směsí a masírujte tak, aby se směs vstřebala do každé částí bůčku.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě - Už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

7. Následně část vepřového bůčku můžete uchovávat v lednici zabalené v pečicím papíru a zbytek vepřového bůčku vložte do nádoby určené k zamrazení.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě - Už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche
Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě - Už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

8. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě - Už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

Přejeme dobrou chuť!

Recept č. 2 – Domácí vepřové maso ve vlastní šťávě

Co budeme potřebovat:
  • 1 200 – 1 400 g masa (vepřová krkovice)
  • sůl (20 g na 1 kg masa)
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 3-4 stroužky česneku
  • bobkové listy
  • 1 zrnko nového koření
  • 4-6 zrnek černého pepře

Jak budeme postupovat:

1. Vepřovou krkovici nakrájejte nahrubo. Rozdělte ji na tři části tak, aby se jeden kus vešel do 1 zavařovací sklenice (500 ml).

2. Do misky nasypte sůl (20 g na 1 kg masa), mletý černý pepř, sušenou bazalku, sušenou majoránku, muškátový oříšek a přidejte prolisovaný česnek – promíchejte, poté v koření krkovici obalte a masírujte, aby se koření vstřebalo do každé části masa. Následně přikryjte fólií a nechte 1 noc v chladničce.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě – už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche
Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě – už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

3. Na druhý den vyjměte z lednice, odstraňte fólií a vložte krkovici do zavařovací sklenice (500 ml), přidejte bobkový list, zrnko nového koření a zrnka černého pepře.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě – už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche
Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě – už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

4. Sklenice uzavřete víčkem, vložte je do hrnce s utěrkou a zalijte vodou.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě – už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

5. Po uvaření vody vařte pod pokličkou na mírném ohni 2 až 3 hodiny.

6. Poté stáhnete z ohně, přikryjte utěrkou a nechejte trochu vychladnout, pak vychladlé sklenice položte do lednice.

7. Maso je velmi křehké, šťavnaté a podávejte ho s láskou.

Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě – už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche
Domácí vaření bůček a domácí vepřové maso ve vlastní šťávě – už žádné kupování v obchode!
Zdroj: leckere Küche

Přejeme dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD:

YouTube/Domácí vařený bůček a vepřové maso ve vlastní šťávě