Je to rychlé, snadné a chutné. Příprava nezabere mnoho času a můžete jej připravit i z těch nejběžnějších surovin. Mimo jiné, také dobře vypadá. Můžete ho podávat návštěvám i svým blízkým. Řeč je o hříšně božském čokoládovém dortu se sladkým tvarohovým krémem a třešněmi. Chcete taky?
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort se sladkým tvarohem a třešněmi:
Co budeme potřebovat:
Pro krém:
- 400 g sladkého tvarohu
- 2 velká vejce
- 80 g cukru (nebo podle chuti)
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g zakysané smetany
- 25 g kukuřičného škrobu
Čokoládové těsto:
- 150 g mouky
- 3 velká vejce
- 180 g cukru
- 1/4 lžičky soli
- 150 g zakysané smetany
- 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 80 g másla
- 50 g kakaového prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 6 g prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 80 ml smetany na 30 % šlehačky
- 15 g másla
Ostatní:
- 200 g třešní (nebo jiných bobulovitých plodů)
Koláč jsme upekli ve čtvercové formě o rozměrech 20 x 20 cm a výšce 8 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte si krém:
1) Do hluboké mísy dejte sladký tvaroh, vejce, cukr, sůl, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a kukuřičný škrob. Rozmixujte do hladka.
Připravte čokoládové těsto:
1) Vejce, sůl a cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 3-4 minuty, dokud nejsou nadýchaná a bělavá.
2) Přidejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
3) Přidejte rozpuštěné máslo a rafinovaný slunečnicový olej. Promíchejte.
4) Vmíchejte prosátou mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a jedlou sodu. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky (stále při nízkých otáčkách mixéru).
5) Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste na něj 1/3 čokoládového těsta a rovnoměrně ho rozetřete.
6) Polovinu krému rovnoměrně rozetřete na vrstvu těsta. Navrch položte polovinu třešní.
7) Na vrstvu krému a třešní rozetřete 2/3 těsta.
8) Do pánve přidejte zbývající směs a třešně.
9) Zbylé těsto rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.
10) Koláč pečte asi 60 minut v troubě předehřáté na 160 °C (na prostředním roštu, spodní police). Zkontrolujte propečení párátkem.
11) Nechte 15 minut vychladnout na pánvi. Poté koláč tenkým nožem oddělte od stěn a od pečicího papíru a počkejte, až zcela vychladne.
12) Koláč položte na prkénko a uhlaďte okraje. Přeneste na talíř.
Připravte polevu:
1) Do žáruvzdorné mísy vložte nalámanou čokoládu a smetanu ke šlehání. Roztavte je ve vodní lázni (za stálého míchání) nebo v mikrovlnné troubě (po malých dávkách, po každém ohřevu promíchejte). Poté přidejte máslo a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
2) Polevu rozetřete po povrchu dortu a nechte ji trochu odkapat přes okraje.
3) Dort s velkým potěšením naporcujte a podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!