Kombinace vanilky a čokolády. V tomto duchu se ponese i dnešní recept. Podívejte se s námi na neodolatelný vanilkovo-kakaový dort s lahodnou čokoládovou polevou, do které jsme přidali pražené a nasekané arašídy. Pokud nejste milovníky ořechů, můžete zvolit i jinou alternativu. Přesvědčte se sami o lahodné chuti tohoto dezertu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vanilkovo-kakaový dort s čokoládou a arašídy:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 30 ml mléka
- 220 g mouky
- 10 g prášku do pečiva
Na krém:
- 2 vejce
- 120 ml mléka
- 140 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1 lžíce mouky
- 180 g másla
Pro sirup:
- 1 lžíce cukru
- 100 ml vody
Na polevu:
- 150 g hořké a/nebo mléčné čokolády
- 4-5 lžic rafinovaného slunečnicového oleje
- 50 g pražených a nasekaných arašídů
Další:
- 30 g pražených a nasekaných arašídů
Pečivo jsme upekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 28 x 36 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce, práškový cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 7-10 minut, dokud nebudou nadýchaná, objemná a bělavá.
2) Přidejte mléko. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
3) Postupně (ve 2-3 fázích) přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru.
4) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
5) Pečte těsto 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6) Nechte těsto zcela vychladnout, pak ho vyklopte na prkénko a oddělte od pečicího papíru.
7) Rozkrojte je na 2 stejné části (křížem).
Připravte krém:
1) Do hrnce s těžkým dnem dejte vejce, toastový cukr, vanilkový cukr a mouku. Míchejte metličkou do hladka.
2) Postupně přidejte mléko. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
3) Krém vařte na mírném ohni 1 minutu od chvíle, kdy se objeví první bublinky, za stálého míchání. Měl by zhoustnout.
4) Sundejte z ohně a pokračujte v míchání po dobu 1-2 minut. Poté krém zakryjte potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem, a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
5) Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 4-5 minut, dokud není nadýchané a bělavé.
6) Postupně vmíchejte (po 1-2 lžících) uvařenou smetanu do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte dohladka.
7) Do smetany vmíchejte kakaový prášek. Mixérem míchejte tak dlouho, dokud se zcela nezapracuje.
Připravte sirup:
1) Smíchejte horkou vodu a cukr. Sirup nechte vychladnout.
Sestavte dort:
1) První koláč položte na talíř. Rozetřete na něj polovinu připraveného krému. Na krém nasypte 30 g nasekaných arašídů.
2) Druhý koláč položte na první.
3) Zbylým krémem potřete povrch a okraje dortu.
4) Koláč nechte 30 minut v chladničce.
Připravte polevu:
1) Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a přidejte do ní rafinovaný slunečnicový olej.
2) Do polevy přidejte 50 g nasekaných arašídů. Míchejte.
3) Povrch a okraje dortu potřete polevou.
4) Dort uložte na 2-3 hodiny do chladničky.
5) Porcujte a s chutí podávejte!
Přejeme dobrou chuť!