Nevíte, co připravit k obědu, a nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Dnes jsme tu pro Vás s receptem, ve kterém Vám krok za krokem ukážeme, jak připravit lahodný a tradiční pastýřský koláč z mletého masa a brambor. Pečeme v troubě při 180 stupních. Slušná inspirace, co říkáte?
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tradiční pastýřský koláč z mletého masa a brambor
Co budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa (směs – hovězí, vepřové)
- 2 ks větší mrkve
- 200 g mraženého hrášku
- 1 ks větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru (bujónu)
- 2 lžíce rostlinného oleje
Bramborová kaše:
- 6 ks větší brambory
- 200 ml smetana ke šlehání (nebo plnotučné mléko)
- 50 g máslo
- 100 g strouhaný sýr (čedar, eidam, ementál)
- sůl, mletý černý pepř, kmín, majoránka
Jak budeme postupovat:
1) Očištěné brambory uvaříme doměkka, scedíme a rozmačkáme se smetanou, máslem a solí na řidší kaši. Nakonec lehce vmíchejte sýr a dejte stranou.
2) Rozpalte troubu na 180 °C.
3) Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a mleté maso a společně smažte, dokud maso neztratí růžovou barvu. Pak přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek, osolte, okořeňte a zalijte vývarem.
4) Nechte vařit asi 15 minut. Nakonec vmíchejte mouku a masovou směs navrstvěte na dno pekáče.
5) Pokryjte celý povrch bramborovým pyré, zarovnejte ho a vidličkou udělejte do pyré ozdobné rýhy. Pečte asi 30 minut.
6) Po upečení můžete tento slaný koláč s chutí podávat.
Přejeme Vám dobrou chuť k jídlu, přátelé!