Milujete slané koláče? Vyzkoušejte tradiční pastýřský koláč z mletého masa a brambor

Nevíte, co připravit k obědu, a nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Dnes jsme tu pro Vás s receptem, ve kterém Vám krok za krokem ukážeme, jak připravit lahodný a tradiční pastýřský koláč z mletého masa a brambor. Pečeme v troubě při 180 stupních. Slušná inspirace, co říkáte?

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Slaný koláč? Vyzkoušejte tradiční pastýřský koláč z mletého masa a brambor
Zdroj: iStockphoto

Tradiční pastýřský koláč z mletého masa a brambor

Co budeme potřebovat:
  • 500 g mletého masa (směs – hovězí, vepřové)
  • 2 ks větší mrkve
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru (bujónu)
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Bramborová kaše: 

  • 6 ks větší brambory
  • 200 ml smetana ke šlehání (nebo plnotučné mléko)
  • 50 g máslo
  • 100 g strouhaný sýr (čedar, eidam, ementál)
  • sůl, mletý černý pepř, kmín, majoránka

Jak budeme postupovat:

1) Očištěné brambory uvaříme doměkka, scedíme a rozmačkáme se smetanou, máslem a solí na řidší kaši. Nakonec lehce vmíchejte sýr a dejte stranou.

2) Rozpalte troubu na 180 °C.

3) Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a mleté maso a společně smažte, dokud maso neztratí růžovou barvu. Pak přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek, osolte, okořeňte a zalijte vývarem.

4) Nechte vařit asi 15 minut. Nakonec vmíchejte mouku a masovou směs navrstvěte na dno pekáče.

5) Pokryjte celý povrch bramborovým pyré, zarovnejte ho a vidličkou udělejte do pyré ozdobné rýhy. Pečte asi 30 minut.

6) Po upečení můžete tento slaný koláč s chutí podávat.

Přejeme Vám dobrou chuť k jídlu, přátelé!