Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na dvoubarevný kakaový dort s vanilkovo-šlehačkovým krémem. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým pekařem či pekařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dvoubarevný kakaový dort s vanilkovo-šlehačkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Vanilkové těsto:
- 5 vaječných bílků
- 1 špetka soli
- 8 g vanilkového cukru nebo 1 lžíce vanilkového extraktu
- 200 g cukru
- 10 g citronové šťávy
- 40 g rostlinného oleje (bez zápachu)
- 100 g kukuřičného škrobu
Kakaové těsto:
- 100 g mouky
- 40 g kakaa
- 4 g prášku do pečiva
- 5 vaječných žloutků
- 2 vejce (velikost M)
- 1 špetka soli
- 8 g vanilkového cukru nebo 1 lžíce vanilkového extraktu
- 120 g cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 80 ml mléka (pokojová teplota)
- 40 g rostlinného oleje (bez zápachu)
- kakao
Krém:
- 200 ml práškové šlehačky (min. 30 % tuku)
- 8 g vanilkového cukru
- 8 g ztužené smetany
- 20 g moučkového cukru
Na zdobení:
- kakao
Jak budeme postupovat:
1. Vanilkové těsto: Oddělte bílky od žloutků a připravte si mísu s bílky, přidejte špetku soli, vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt a po částech přidávejte cukr a míchejte mixérem do bílé pěny, pak přilijte citronovou šťávu, olej a pokračujte v míchání. Poté přidejte kukuřičný škrob – míchejte.
2. Kakaové těsto: Do mísy nasypejte mouku, kakao a prášek do pečiva, promíchejte metličkou a přidejte žloutky se 2 vejci, dále přidejte špetku soli a vanilkový cukr, promíchejte a po částech přisypejte cukr.
3. Poté přidejte kukuřičný škrob a míchejte 3-4 minuty, přilijte mléko, olej a pokračujte v míchání.
4. Poté přidejte prosáté kakao s moukou a práškem do pečiva a promíchejte.
5. Formu na pečení o rozměrech 28 X 18 cm vyloženou pečícím papírem vymažte olejem a po kopečcích do ní naneste vanilkové těsto, poté přilijte čokoládové těsto, postup opakujte a pomocí konce vidličky vytvářejte vzory.
6. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 175 °C.
7. Krém: Do odměrky dejte smetanu ke šlehání, vanilkový cukr, ztužovač smetany, moučkový cukr a vyšlehejte mixérem.
8. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda je dort upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby, odstraňte pečicí papír a naneste na dort krém, který pěkně rozetřete a posypejte ho prosátým kakaem.
9. Dvoubarevný kakaový dort s vanilkovo – šlehačkovým krémem nakrájejte na kostky a podávejte ho s láskou, velkou chutí a s úsměvem na tváří.
Přejeme dobrou chuť!