Sháníte skvělý recept na pochoutku, kterou o víkendu pohostíte rodinu i přátelé? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jemné slané šneky se sýrovou náplní, posypané mákem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající pekař i pekařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Slané šneky se sýrovou náplní, posypané mákem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 250 ml mléka
- 30 g cukru
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce
- 30 ml rostlinného oleje
- 1 lžička sol
- 800 g mouky
Ostatní:
- 1 lžička rostlinného oleje
- 30 g rozpuštěného másla
- olej na – vymazání mísy
- mouka – na posypání plochy
Plnění:
- 100 g sýra
Na potíraní:
- žloutek
Na posýpání:
- 8 g maková semínka
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si velkou oválnou mísu a nalijte do ní mléko, vsypte cukr, přidejte droždí a promíchejte metličkou. Poté přidejte rozklepnuté vejce, vlijte olej, přidejte špetku soli a znovu promíchejte. Nakonec nasypte prosátou mouku a pokračujte v míchaní.
2. Čistou plochu posypte moukou a položte na ni těsto. Rukou ho uhněťte do koule a vložte do mísy vymazané olejem.
3. Přikryjte potravinovou fólií, utěrkou a nechte 1 hodinu odpočívat. Potom folií odkryjte a měli byste získat měkké, nadýchané, nelepivé těsto.
4. Poté ho položte na čistou plochu a rozdělte na 2 stejné díly.
5. První část rozválejte válečkem a potřete rozpuštěným máslem, přeložte ho, totéž udělejte s druhou polovinou těsta a položte je na talíř, přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat.
6. Poté je rozválejte válečkem, posypejte strouhaným sýrem a srolujte do rolády.
7. Nakrájejte na 8 částí a položte je na plech vyložený pečicím papírem úhledně vedle sebe s mezerami mezi nimi.
8. Potřete je rozšlehaným žloutkem, aby byly pěkně zlatavé a posypte makovými semínky.
9. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C.
10. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou šneci upečení, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
11. Nadýchané, velmi měkké a jemné slané šneky se sýrovou náplní, posypané mákem podávejte s láskou, radostí a úsměvem na tváří.
Přejeme dobrou chuť!