Revani je typický řecký krupicový koláč s mandlemi. Díky krupici má krásně žlutou barvu a medový sirup, kterým je přelitý, mu vždy dodá šťavnatost. Ukážeme si, jak si ho připravit. Zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Šťavnatý krupicový koláč s mandlemi
Co budeme potřebovat:
Sirup:
- 900 ml vody
- 1,2 kg krystalového cukru
- 1 citron (kůra)
- 1 tyčinka skořice
- 2 lžíce medu
Těsto:
- 200 g krystalového cukru
- 8 vajec
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 citron (kůra)
- 250 g másla
- 200 g hladké mouky
- 200 g krupicové mouky
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 15 ks mandlí
Jak budeme postupovat:
1. V hrnci zahřejte vodu, cukr, citronovou kůru a skořici. Přiveďte k varu, a když se cukr rozpustí, odstavte z ohně, přidejte med, promíchejte a nechte vychladnout.
2. Troubu předehřejte na 160 °C.
3. Do velké mísy přidejte cukr, vejce, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru. Šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte nadýchanou směs, která zvětší svůj objem asi 2,5 krát. Snižte rychlost a pomalu přilévejte rozpuštěné (ne horké) máslo.
4. V jiné míse prošlehejte hladkou a krupicovou mouku s práškem do pečiva. Drobenku přidejte do vyšlehané směsi a promíchejte. Pak těsto nalijte do máslem vymazané formy 40 x 30 cm a po povrchu rozprostřete celé mandle lehce obalené v moučkovém cukru ve 3 řadách po 5 kusech.
5. Pečte v předehřáté troubě 35 minut.
6. Horký koláč přelijte vychladlým sirupem, po lžících, ne najednou a nechte alespoň 30 minut dobře nasáknout. Pak koláč nakrájejte na čtverce tak, aby uprostřed každého byla mandle.
Přejeme dobrou chuť!