Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Kombinace mrkve a dýně v tomto lahodném dortu si vás zaručeně získá. A když je tato kombinace obohacena o lahodný krém, není co řešit. Pojďme na recept – Mrkvovo-dýňový dort s tvarohovým krémem s mascarpone!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Mrkvovo-dýňový dort s tvarohovým krémem s mascarpone
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 g mrkve
- 150 g dýně
- 4 vejce
- 200 g krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 0,25 lžičky soli
- 120 g hladké mouky
- 2 lžíce škrobové moučky
- 0,25 lžíce mletého zázvoru
- 0,5 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 100 g ořechů
- 50 g sušených brusinek
- 1 lžíce oleje
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 lžíce moučkového cukru
- 50 g bílé čokolády
- 1 lžíce másla
Pro zdobení:
- sušené brusinky
- kešu oříšky
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Očištěnou mrkev a dýni nastrouhejte na jemno.
3. Oddělte bílky a žloutky. Bílky ušlehejte do tuha a přidejte 30 g cukru. Žloutky vyšlehejte se zbývajícím cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny.
4. Smíchejte mouku, škrobovou moučku, prášek do pečiva, skořici a zázvor. Prosejte do žloutkové směsi, přidejte mrkev, dýni a nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Důkladně promíchejte, přidejte olej a spojte s bílky.
5. Těsto rozetřete do formy a pečte asi 50 minut.
6. Potom vyjměte z formy a nechte vychladnout. Zkontrolujte, zda je těsto upečené, a to tak, že do něj zapíchnete špejli. Pokud je špejle po vytažení z těsta suchá – těsto je upečené.
7. Na krém smíchejte mascarpone, tvaroh, vanilkový a moučkový cukr. Rozpusťte bílou čokoládu s máslem a nechte ji mírně vychladnout. Poté ji přidejte ke krému a vyšlehejte do krémové konzistence.
8. Upečený koláč křížem rozkrojte. Na spodní část korpusu rozetřete 1/3 krému a přiklopte vrchní částí. Zbylý krém rozetřete na povrch, uhlaďte a ozdobte nasekanými brusinkami a kešu oříšky.
9. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přejeme dobrou chuť!