Mrkvovo-dýňový dort s tvarohovým krémem s mascarpone

Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Kombinace mrkve a dýně v tomto lahodném dortu si vás zaručeně získá. A když je tato kombinace obohacena o lahodný krém, není co řešit. Pojďme na recept – Mrkvovo-dýňový dort s tvarohovým krémem s mascarpone!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Mrkvovo-dýňový dort
Zdroj: iStockphoto

Mrkvovo-dýňový dort s tvarohovým krémem s mascarpone

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 200 g mrkve
  • 150 g dýně
  • 4 vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 0,25 lžičky soli
  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 0,25 lžíce mletého zázvoru
  • 0,5 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 100 g ořechů
  • 50 g sušených brusinek
  • 1 lžíce oleje

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 50 g bílé čokolády
  • 1 lžíce másla

Pro zdobení:

  • sušené brusinky
  • kešu oříšky

Jak budeme postupovat:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a vysypte moukou.

2. Očištěnou mrkev a dýni nastrouhejte na jemno.

3. Oddělte bílky a žloutky. Bílky ušlehejte do tuha a přidejte 30 g cukru. Žloutky vyšlehejte se zbývajícím cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny.

4. Smíchejte mouku, škrobovou moučku, prášek do pečiva, skořici a zázvor. Prosejte do žloutkové směsi, přidejte mrkev, dýni a nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Důkladně promíchejte, přidejte olej a spojte s bílky.

5. Těsto rozetřete do formy a pečte asi 50 minut.

6. Potom vyjměte z formy a nechte vychladnout. Zkontrolujte, zda je těsto upečené, a to tak, že do něj zapíchnete špejli. Pokud je špejle po vytažení z těsta suchá – těsto je upečené.

7. Na krém smíchejte mascarpone, tvaroh, vanilkový a moučkový cukr. Rozpusťte bílou čokoládu s máslem a nechte ji mírně vychladnout. Poté ji přidejte ke krému a vyšlehejte do krémové konzistence.

8. Upečený koláč křížem rozkrojte. Na spodní část korpusu rozetřete 1/3 krému a přiklopte vrchní částí. Zbylý krém rozetřete na povrch, uhlaďte a ozdobte nasekanými brusinkami a kešu oříšky.

9. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.

Přejeme dobrou chuť!