Očekáváte přátele, kteří milují ryby – lososa na jakýkoli způsob, a chcete je překvapit? Tento recept na pečené ryby ve smetanové marinádě s těstovinovým salátem je pro ně tím pravým překvapením. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá a výsledek je ohromující. Budu velmi mile překvapen, jakou výbornou a velmi chutnou rybu jste pro ně připravili.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečené ryby ve smetanové marinádě s těstovinovým salátem
Co budeme potřebovat:
- 1,3 kg růžového lososa
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- citronová šťáva
Dresink:
- 150 g jogurtu nebo zakysané smetany
- 50 g majonézy – 1 lžíce
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- svazek petrželky
Omáčka:
- 1 cibule
- 2 střední mrkve
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžičku celého černého pepře
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku (nebo 1 lžíce rajčatového pyré)
- voda – podle potřeby
- 1/2 lžíce cukru
- sůl – podle chuti
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- jablečný ocet (nepovinné)
Těstovinový salát:
- 200 g fusilli
- 1 salátová okurka
- 250 g cherry rajčat
- 1/2 červené cibule
- 30 g špenátu
- hrst zelených oliv
- 50 g sýra feta
Zálivka:
- 1,5 – 2 lžíce balsamikového octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička oregana
- 1/2 lžičky sušené máty
- 1 stroužek česneku
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Lososa nakrájejte na několik steaků, posypejte solí a pepřem, po obou stranách polijte citronovou šťávou a dejte do sáčku.
2. Dresink: Do mísy nalijte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, přidejte majonézu, sůl, pepř, přidejte také nasekanou petrželku a lžící promíchejte. Lososa v sáčku přelijte dresinkem, zatřepejte a nechte 30 minut marinovat.
3. Připravte si pánev s olivovým olejem a dejte do ní nadrobno nakrájenou cibuli, kterou 2 minuty smažte na mírném ohni. Přidejte jemně nakrájenou mrkev a vařte 2-3 minuty.
4. Dochuťte mletým koriandrem a celým pepřem. Přidejte také nadrobno nakrájený česnek a promíchejte. Poté přidejte rajčatový protlak, trochu ho smažte a promíchejte se zeleninou. Přilijte vroucí vodu a vařte 5 minut, dále posypejte cukrem, osolte, přidejte hřebíček, bobkový list a vařte dalších 5 minut. Pokud chcete, můžete přidat i trochu jablečného octa a pokračujte v míchání.
5. Připravte si plech a rovnoměrně rozetřete uvařenou omáčku, na ni položte marinovanou rybu v dresinku a opět přelijte omáčkou.
6. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 200 °C.
7. Mezitím přiveďte k varu vroucí osolenou vodu a vsypte těstoviny. Uvařte je podle pokynů na obalu, ale nejlépe jsou al dente.
8. Těstovinový salát: Nakrájejte nadrobno cherry rajčátka, 1/2 červené cibule, špenát a zelené olivy nakrájejte na kolečka, také přidejte uvařené těstoviny – al dente a sýr feta.
9. Zálivka: Do mísy nalijte olivový olej, přidejte balsamikový ocet, přidejte dijonskou hořčici, přisypte oregano a sušenou mátu, poté přidejte prolisovaný česnek, osolte, opepřete a lžící promíchejte. Těstoviny se zeleninou přelijte zálivkou a dobře promíchejte.
10. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je ryba v troubě již upečená, a pokud ano, vyjměte ji.
11. Podávejte ji s s těstovinovým salátem a hlavně s velkou chutí a grácií.
Přejeme dobrou chuť!
VIDEO NÁVOD:
https://www.youtube.com/watch?v=1e9hJUh6vZM