Malinový dort se vzdušnou bílkovou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!

Dnes si připravíme lahodný malinový dort, který se skládá z křehkého a jemného těsta, vanilkové bílkové pěny a spousty malin! Domácí a velmi chutný. Jakmile to jednou zkusíte, budete to dělat častěji. Příprava je velmi jednoduchá a snadná.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

Malinový dort se vzdušnou bílkovou pěnou

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 400 g mouky
  • 250 g studeného másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 5 žloutků

Na pěnu:

  • 5 vaječných bílků
  • 200 g cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 15 g vanilkového cukru

Pro náplň:

  • 500 g čerstvých nebo mražených malin

Ostatní:

  • moučkový cukr – na ozdobu

Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 22 x 30 cm. Můžete také použít kulatý plech o průměru 28-30 cm.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.

2. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Vše promíchejte a prohněťte prsty, abyste získali hladké těsto.

3. Uprostřed udělejte důlek. Přidejte moučkový cukr a žloutky. Těsto nejprve promíchejte stěrkou a poté ho rychle prohněťte rukama. Měla by být hladká, homogenní a měkká. Pokud se vám těsto drolí, můžete přidat 1-2 lžíce vody.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Těsto rozdělte na 2 nestejné části: 40 % a 60 %. Mírně je zaoblete a vložte do plastových sáčků. Dejte je na 1,5 hodiny do mrazáku nebo dokud dobře neztuhnou (těsto si můžete připravit předem – například den před pečením).

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu
Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Větší kus těsta protáhněte velkým struhadlem. Rozprostřete ho na dno plechu vyloženého pečicím papírem a rukama ho dobře přitlačte.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu
Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Pečte těsto 15-20 minut, dokud není částečně upečené (pouze okraje by měly začít hnědnout) v troubě předehřáté na 190 °C. Použijte troubu jako vodítko! Pečivo tak zůstane křupavější a křehčí.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Nechte těsto zcela vychladnout.

8. Připravte pěnu: Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem do pěny. Poté zvyšte rychlost mixéru a postupně (po 0,5-1 polévkové lžíci) přidávejte cukr. Pokračujte v míchání, dokud se neobjeví tuhé a trvalé špičky (tento proces trvá asi 10 minut). Když je pěna hotová, měly by v ní nože mixéru zanechat výrazné rýhy, jako by ji krájely.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu
Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Postupně přidávejte škrob a prosívejte ho přes jemné síto. Opatrně promíchejte stěrkou nebo lopatkou a dělejte krouživé pohyby směrem nahoru.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu
Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Vzniklou pěnu přeneste na pracovní plochu podnosu. Rovnoměrně ji rozetřete po povrchu.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Omyté a osušené maliny nebo mražené maliny položte na povrch pěny a mírně je do ní vtlačte.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Menší kousek těsta protáhněte velkým struhadlem. Rovnoměrně ji rozetřete na malinovou vrstvu.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Koláč pečte 40-45 minut, dokud není pěkně propečený, v troubě předehřáté na 190 °C (střední police, program zdola nahoru, bez konvekce). Použijte troubu jako vodítko!

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Nechte koláč zcela vychladnout (během chladnutí mírně ztuhne). Pak ji opatrně přeneste a oddělte od pečicího papíru. Posypte je moučkovým cukrem.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Nakrájejte na kousky.

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu
Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Dort podávejte s velkým potěšením!

Malinový dort se vzdušnou pěnou. Nikoho nenechá lhostejným!
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!