Dnes si připravíme lahodný malinový dort, který se skládá z křehkého a jemného těsta, vanilkové bílkové pěny a spousty malin! Domácí a velmi chutný. Jakmile to jednou zkusíte, budete to dělat častěji. Příprava je velmi jednoduchá a snadná.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Malinový dort se vzdušnou bílkovou pěnou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 400 g mouky
- 250 g studeného másla
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce moučkového cukru
- 5 žloutků
Na pěnu:
- 5 vaječných bílků
- 200 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 15 g vanilkového cukru
Pro náplň:
- 500 g čerstvých nebo mražených malin
Ostatní:
- moučkový cukr – na ozdobu
Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 22 x 30 cm. Můžete také použít kulatý plech o průměru 28-30 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
2. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Vše promíchejte a prohněťte prsty, abyste získali hladké těsto.
3. Uprostřed udělejte důlek. Přidejte moučkový cukr a žloutky. Těsto nejprve promíchejte stěrkou a poté ho rychle prohněťte rukama. Měla by být hladká, homogenní a měkká. Pokud se vám těsto drolí, můžete přidat 1-2 lžíce vody.
4. Těsto rozdělte na 2 nestejné části: 40 % a 60 %. Mírně je zaoblete a vložte do plastových sáčků. Dejte je na 1,5 hodiny do mrazáku nebo dokud dobře neztuhnou (těsto si můžete připravit předem – například den před pečením).
5. Větší kus těsta protáhněte velkým struhadlem. Rozprostřete ho na dno plechu vyloženého pečicím papírem a rukama ho dobře přitlačte.
6. Pečte těsto 15-20 minut, dokud není částečně upečené (pouze okraje by měly začít hnědnout) v troubě předehřáté na 190 °C. Použijte troubu jako vodítko! Pečivo tak zůstane křupavější a křehčí.
7. Nechte těsto zcela vychladnout.
8. Připravte pěnu: Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem do pěny. Poté zvyšte rychlost mixéru a postupně (po 0,5-1 polévkové lžíci) přidávejte cukr. Pokračujte v míchání, dokud se neobjeví tuhé a trvalé špičky (tento proces trvá asi 10 minut). Když je pěna hotová, měly by v ní nože mixéru zanechat výrazné rýhy, jako by ji krájely.
9. Postupně přidávejte škrob a prosívejte ho přes jemné síto. Opatrně promíchejte stěrkou nebo lopatkou a dělejte krouživé pohyby směrem nahoru.
10. Vzniklou pěnu přeneste na pracovní plochu podnosu. Rovnoměrně ji rozetřete po povrchu.
11. Omyté a osušené maliny nebo mražené maliny položte na povrch pěny a mírně je do ní vtlačte.
12. Menší kousek těsta protáhněte velkým struhadlem. Rovnoměrně ji rozetřete na malinovou vrstvu.
13. Koláč pečte 40-45 minut, dokud není pěkně propečený, v troubě předehřáté na 190 °C (střední police, program zdola nahoru, bez konvekce). Použijte troubu jako vodítko!
14. Nechte koláč zcela vychladnout (během chladnutí mírně ztuhne). Pak ji opatrně přeneste a oddělte od pečicího papíru. Posypte je moučkovým cukrem.
15. Nakrájejte na kousky.
16. Dort podávejte s velkým potěšením!
Přejeme dobrou chuť!