Domácí pirohy se švestkovým džemem a mákem – jako od babičky!

Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na domácí pirohy se švestkovým džemem a mákem si zamilujete.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Pierogi se švestkovým džemem, vynikajíci, chutné a lahodné
Zdroj: iStockphoto

Domácí pirohy se švestkovým džemem a mákem

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1/4 lžičky soli
  •  švestková povidla na náplň
  • mák na posypání
  • máslo na zalití

Jak budeme postupovat:

1. Brambory uvařte ve slupce den předem. Druhý den brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. K bramborám přidejte vejce, sůl a hladkou mouku (část mouky můžete nahradit polohrubou moukou). Mouku přidávejte postupně, aby jste získali nelepivé těsto. Některé brambory vyžadují více, jiné méně mouky.

2. Přeneste těsto na pomoučený vál, vyválejte ho a vykrajovátkem vytvořte kolečka. Na každý z nich dejte trochu švestkové marmelády a přitlačte ji formičkou. Pokud nemáte formu na pirohy, použijte ke spojení okrajů vidličku.

3. Připravené pirohy vložte do vroucí mírně osolené vody a promíchejte. Vařte, dokud pirohy nevyplavou na povrch. Vyjměte je, rozdělte na talíře, posypte mákem a pokapejte rozpuštěným máslem.

Přejeme dobrou chuť!