Krok za krokem vám představíme skvělý recept na máslové croissanty z listového těsta. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá a výsledek zaručeně stojí za to! Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Máslové croissanty z listového těsta
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru (40 g)
- 7 g sušeného droždí
- 400 g pšeničné mouky
- 1,5 lžičky soli (9 g)
- 25 g rozpuštěného másla
- 1 lžící změklého másla – na potíraní (spolu 140 g)
Na potíraní:
- žloutek s mlékem
Jak budeme postupovat:
1. Mléko nalijte do mísy, přisypte cukr, zamíchejte sušené droždí, přidejte prosátou mouku, sůl a prohněťte stěrkou.
2. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pokračujte v hnětení těsta rukama.
3. Těsto položte na čistý stůl a hněťte 5 minut.
4. Poté mísu vymažte rostlinným olejem a těsto položte do mísy, přikryjte potravinovou fólii a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
5. Když těsto dobře vykynulo tak stůl vymažte rostlinným olejem a rozválejte ho.
6. Poté těsto rozdělte na 10 dílu a z každého dílů těsta vytvořte kouli.
7. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut působit.
8. Stůl a váleček na těsto vymažte rostlinným olejem.
9. Pomocí válečku těsto rozválejte do tvaru koule – průměr kruhu je 18 cm.
10. Vyválejte všechny kuličky těsta a položte na prkénko.
11. Těsto potřete 1 lžící změklého másla a od okraje těsta ustupte 1 cm – rozetřete ho.
12. Všechny části těsta položte na sebe a potřete 1 lžičkou másla, přikryjte potravinovou fólií a dejte na 1 hodinu do chladničky.
13. Pak vyberte těsto z chladničky a posypte moukou, položte na stůl, rukama roztahujte a obraťte.
14. Těsto rukama roztáhněte, rozválejte válečkem, občas obraťte – opět rozválejte válečkem a vzduchové bubliny propíchejte nožem.
15. Těsto rozválejte válečkem na kruh o tloušťce 5 mm a pak pomocí kolečka rozdělte na 12 dílů – do trojúhelníkového tvaru.
16. Do těsta udělejte zářezy a těsto srolujte do tvaru rohlíku.
17. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a přikryjte je potravinovou fólií.
18. Rohlíky nechte na teplém místě 40 minut kynout a potřete směsí žloutku a lžíce mléka.
19. Rohlíky pečte 5 minut v troubě vyhřáté na 200 °C a pak snižte teplotu v troubě na 160 °C.
20. Pečte je pak 15 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
21. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou croissanty upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
22. Nejlahodnější máslové croissanty z listového těsta podávejte s velkou chutí, láskou a hlavně s úsměvem na tváři.
Přejeme dobrou chuť!
VIDEO NÁVOD:
https://www.youtube.com/watch?v=ZiHQb6f8FJU