Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na kakaovo-ořechový dort je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaovo-ořechový dort
Co budeme potřebovat:
Na kvásek:
- 100 ml mléka 3,5 %
- 100 g mouky
- 7 g sušeného droždí
Těsto:
- 550 g mouky
- 150 ml 3,5% mléka
- 2 vejce
- 100 g másla
- 10 g medu
- 100 g cukru
- 1 špetka soli
- 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 8 g vanilkového cukru (nepovinné)
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- strouhaná kůra z pomeranče
Pro náplň:
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 ml mléka
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1 lžíce medu
- 100 g cukru
Ostatní:
1 žloutek + 1 lžíce mléka (na potření koláče před pečením)
Na zdobení:
moučkový cukr – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte kvásek: Sušené droždí rozpusťte v teplém mléce. Přidejte prosátou mouku a velmi dobře promíchejte.
2. Posypejte trochou mouky a nechte 20-30 minut kynout.
3. Připravte těsto: Prosátou mouku dejte do hluboké mísy. Přidejte kvásek, vidličkou rozšlehaná vejce, mléko, med a míchejte.
4. Přidejte cukr, špetku soli, vanilkový extrakt, nastrouhanou citronovou, pomerančovou kůru a míchejte.
5. Postupně ve 3 fázích přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto hněťte rukama, dokud se zcela nezapracuje.
6. Poté těsto přeneste na pracovní plochu a pokračujte v hnětení po dobu 5-7 minut, dokud není těsto hladké a nevykynuté.
7. Vytvarujte z něj kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte 1-1,5 hodiny kynout.
8. Připravte náplň: Vlašské ořechy rozemelte mixérem.
9. Mleté ořechy, cukr a kakaový prášek smíchejte.
10. Med a mléko dejte do hrnce na mírný oheň. Postupně přidejte ořechy, cukr a kakaovou směs. Velmi dobře promíchejte a směs vařte, dokud se cukr nerozpustí a nezíská relativně homogenní konzistenci.
11. Vytvarujte dort: Vykynuté těsto rozdělte na 2 stejné díly a vytvarujte z nich kuličky.
12. Každý kousek těsta rozválejte na obdélníkový plát silný asi 5 cm.
13. Polovinu náplně rozetřete po povrchu, okraje nechte volné.
14. Těsto srolujte do kompaktní rolády a slepte šev.
15. Srolujte obě ruličky k sobě.
16. Koláč vložte do plechu vyloženého pečicím papírem. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 20-30 minut odpočívat.
17. Potřete žloutkem smíchaným se lžící mlék a posypte je trochou cukru.
18. Koláč pečte 50-60 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
19. Vyjměte je z formy a nechte zcela vychladnout.
20. Nakonec posypte moučkovým cukrem.
21. Podávejte s potěšením a radostí!