ROZHOVOR: Mirka spojuje kouzlo zahrady a keramiky pod značkou KERAMIRKA

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Éterická Mirka. Takto bychom popsali dnes zpovídanou umělkyni, která svou tvorbu keramických výrobků považuje za meditaci. Odpočiňte si u dalšího inspirativního nápadu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Místem, kde nyní žiji s rodinou jsou Jaroslavice – místní část Zlína. Náš dům se nachází v lesním prostředí, které nám všem přináší klid a pocit bezpečí. Zahrada se spousty různých druhů keřů a stromů je nám oázou, inspirací a lékem pro tělo i duší. Zlín je také místem, kde jsem se před více než 40 lety narodila. V malém batovském domku jsem se nejraději věnovala tvorbě ve všech možných podobách. Jedinou možností pro mě byla umělecká škola, která nabízela prostředí a činnost, která mi byla nadevše blízká.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Směr, kterým se budu ubírat, mi ale jasný nebyl. Jisté bylo jen to, že svoboda výtvarné činnosti je tou správnou cestou. Nebylo to vždy období radostné a tvorby plné, v životě jsem šla i různýma oklikama než vzniklo to, co dnes najdete pod značkou KERAMIRKA.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Představíte nám Vaši tvorbu a řeknete nám, jak jste se k tomu dostala?

Tato moje tvorba, kterou Vám představuji, je výsledkem mé odhodlanosti spřátelit se s materiálem, který je náročný, krásný, živý, přírodní a má paměť (tvarovou paměť). Keramická hlína, kterou je možné přetvořit v něco krásného, užitkového a funkčního, byla pro mě věc zcela nová. Více jak 20 let jsem se věnovala pouze činnosti grafické, dekorativní, plošné. Modelování a tvarování z hlíny tedy pro mě byla výzva. Za spousty let v keramické dílně jsem měla naposloucháno a nakoukáno hodně. Pustila jsem se do práce, vzpomínala a vyptávala se na různé postupy a techniky. Způsobem pokus-omyl, nový pokus- omyl, jsem nakonec dostala materiál pod svou kontrolu. Teď si můžu hrát s barvou, designem a dekorováním zlatem.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Čím se inspirujete při tvoření?

Inspirace přichází sama o sobě, jako přirozený běh života. Každý den je krásný, když se umíme dívat a ztišit se. Nasajeme do sebe cosi, co je možné potom vložit do tvorby. Pro mě osobně je důležitá jakási vyrovnanost, láska a prostředí, které je živé, proudící. Fascinuje mě dokonalost tvarů v přírodě, jejich rozmanitost a barevnost. Nápady přicházejí, odcházejí, někdy se podaří zachytit, co se myšlenkově usadilo.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Co potřebujete k výrobě keramiky?

Samotná výroba je proces, ke kterému je potřeba přistupovat s klidem, vyrovnaností a hlavně nespěchat. Hlína si všechny vaše kroky pamatuje, nedá vám nic zadarmo. Já většinou pracuji se sádrovou formou, do které vkládám hlínu a tvaruji tak například koule, které slouží jako květináče, nebo lampy. Je to systematická práce, založená na trpělivosti a pomalém tempu. Některé druhy zboží jsou lité a minimum na hrnčířském kruhu.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Jak dlouho trvá výroba keramických produktů?

Celý proces je poměrně dlouhý a výsledek je jistý až opravdu s posledním výpalem. Tady se ukáže, jak poctivá vaše práce byla. Pokud je výrobek bez chyby, rovný, nijak se nekroutí, má barevnost dle vašich představ a nemá žádnou povrchovou vadu, je to malý zázrak. Pokud jde vše, jak má, jsem schopná udělat požadovaný výrobek v rozmezí 14-20 dnů.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Co byste doporučila začátečníkům v tomto oboru?

Rady začátečníkům? Je třeba to, co dělám, dělat opravdu naplno, věřit, že výsledek se dostaví a nevzdávat to. Zpětně, když vidím své první výrobky, musím se dnes smát. Taky je důležité investovat do kvalitních materiálů a nářadí. Práce jde úplně jinak od ruky. Za důležitou taky považuji kvalitní prezentaci.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Absolvovala jste nějaké kurzy, nebo jste samouk?

Můžu se určitě považovat za samouka, výtvarné vzdělání mám v úplně jiném oboru, ve škole jsem se zabývala designem obuvi.

Je to Vaše práce nebo záliba?

V současné době je keramika mojí hlavní pracovní náplní. Věnuji se také lektorské činnosti a své zkušenosti – keramické a výtvarné předávám dětem i dospělým.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Plánů je hodně, v současné době se soustředím hlavně na zahradní keramiku. Výzvou jsou pro mě bonsajové misky a nádoby na sukulenty. Je to další rozměr, který mě zajímá. Díky vzácnému daru od jednoho Pana keramika, který mi věnoval svoje tvary (sádrové formy) teď můžu posouvat svoji práci dál. To, že vám někdo předá své zkušenosti, je pro mě i jakýmsi závazkem pokračovat.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Který produkt vytváříte nejraději a po kterém je největší poptávka?

Vůbec zahradní keramika je něco, co mě velice baví. Jsem milovník zahrady a všech možných rostlin, které ráda sadím, přesazuji a pozoruji. Být součástí života v zahradě je inspirující, je to forma meditace. Nejraději tedy vytvářím nádoby na kytky ve tvaru koulí. Seskládáním několika velikostí k sobě, je možné vytvořit krásnou kompozici. Ráda ladím kytky s barvou glazur a hledám dokonalé kombinace.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Vytváříte také na přání zákazníka?

Výroba na přání není to, co bych preferovala. Moje tvary a velikosti jsou dané, vychází z forem, které používám. Můžu měnit zlatý dekor a tisk do hlíny. Barvy-efektní glazury si dělají, co chtějí, žijí si svým vlastním životem.

rozhovor:
Zdroj: KERAMIRKA

Kde lze Vaše produkty zakoupit?

Výrobky je možné zakoupit na www.fler.cz/keramirka a www.facebook.com/keramirka 

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Jsem vděčná, že mojí prací může být to, co mě opravdu baví a naplňuje. Od začátku, do konce, být součástí nějakého tvůrčího procesu, který potom slouží dál, dělá radost a dotváří esteticky prostředí, je pro mě smysluplné. Věřím, že obklopovat se krásnem je harmonizující. Tato energie potom vytváří v lidské bytosti více citlivosti a empatie, která je potřebná.