Domů Recepty Měkoučká ořechová roláda z kynutého těsta – ke kávě jako stvořená

Měkoučká ořechová roláda z kynutého těsta – ke kávě jako stvořená

ZDROJretete-usoare.eu

Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tato ořechová roláda je ta pravá. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

Ořechová roláda z kynutého těsta

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 100 g másla
  • 40 g čerstvého droždí
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1 nastrouhaná lžička soli

Pro náplň:

  • 400 g vlašských ořechů
  • 120 g cukru
  • 100-120 ml smetany na vaření nebo mléka

Ostatní:

  • 1 vejce (na potření rohlíků před pečením)

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Mouku prosejeme do hluboké mísy a uprostřed uděláme důlek.

2. Přidejte teplé mléko, cukr a rozdrobené droždí. Obalte je v mouce a nechte 10 minut působit. Kvasinky by se měly aktivovat a napěnit.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Přidejte vanilkový cukr a vejce. Trochu promíchejte.

4. Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo, sůl. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Když se začne oddělovat od mísy, přeneste ho na pracovní plochu a pokračujte v hnětení, dokud nebude hladké a nelepivé. Zároveň by mělo zůstat měkké.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud nezvětší svůj objem 2-3 krát.

6. Připravte si náplň: Ořechy rozemelte v mixéru. Vložte je do mísy.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Přidejte cukr. Míchejte.

8. Postupně přidejte smetanu na vaření nebo mléko. Velmi dobře promíchejte.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu
Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Tvarujte roládu: Těsto jemně prohněťte. Rozdělte je na 2 stejné části. Nechte si malý kousek těsta na ozdobu.

10. Každý kousek těsta rozválejte na čtvercové těsto o tloušťce 3-4 mm.

11. Polovinu náplně rozetřete po povrchu, okraje nechte volné.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Přeložte 2 rovnoběžné okraje dovnitř a srolujte do ruličky.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu
Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Roládu položte na plech vyložený pečicím papírem a položte švem dolů.

14. Zbylé těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát. Nakrájejte je na tenké proužky.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Roládu ozdobte proužky těsta. Pak ji nechte 30 minut odpočívat.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Pomocí štětce potřete rohlíky rozšlehaným vejcem.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 170 °C. Pokud začnou příliš rychle hnědnout, přikryjte je fólií.

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Roládu nechte vychladnout a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou. Poté ji můžete nakrájet a podávat!

Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu
Ořechový rohlík!
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!