ROZHOVOR: Kreativní Kristina se věnuje šití z džínoviny a vytváření neobvyklých věnců

Pokud máte stejně rádi kreativní nápady jako my, připravili jsme si pro Vás na znak díků, krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

V dnešním rozhovoru se seznámíte s Kristinou, která dává zbytkům textilu novou šanci. Šije převážně z džínoviny. To ale není všechno, čtěte dál.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Kristina Löserová a jsem máma čtyřleté neposedné holčičky, hrdá vesničanka a kreativec. Žijeme s manželem na statku v zapadlé vísce u Žatce.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Představíte nám Vaši tvorbu a řeknete nám, jak jste se k tomu dostala?

Základní myšlenkou mé dílny je upcyklace textilních materiálů, ze kterých šiju tašky, kabelky a různé další praktické doplňky pro každodenní využití a vyrábím dekorace. Dávám tedy nový smysl a využití věcem, které již dosloužily a vracím je zpět do oběhu. Hlavním materiálem pro šití je džínovina, která je pro tyto výrobky díky své pevnosti přímo ideální. Mou libůstkou je pak vyhledávání různých starých materiálů s folklorními motivy a krajek, které na výrobky aplikuji. Dekorace pak tvořím z upcyklovaných a přírodních materiálů. Ročně mi padne za oběť cca 200 kusů dosloužilého oblečení a bytového textilu. Šiju převážně na zakázku a s trochou nadsázky říkám, že obleču i koně.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Co Vás vedlo k tvorbě a kdy jste s ní začala?

“Dělat něco rukama” byla u mě velká potřeba už od dětství. Prošla jsem si a ovládám řadu technik. Přes křížkovou výšivku a drhání v dospívání, výrobu mýdel a kosmetiky, floristiku a fotografování, jsem zakotvila u šicího stroje. Věřili by jste, že do svých 35 let jsem si nedovedla přišít ani knoflík? Tiše jsem záviděla všem šikovným ženským, které dovedly něco ušít na stroji. A pak přišel zlom v osobním životě, potkalo mě v zaměstnání vyhoření, z kterého jsem se vzpamatovávala doma půl roku. Byla to nejlepší příležitost začít zkoumat, jak to vlastně ty švadlenky dělají.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Je to Vaše práce nebo záliba?

Tvoření je mojí prací a neskutečně mě naplňuje. Takže bych jej prací vlastně ani nenazvala. Je to vášeň a životní potřeba, mám velké štěstí, že se tvorbou mohu i živit. Pomyslným vnitřním motorem je pro mě vymýšlení, jak staré a nepotřebné věci přeměnit na něco užitečného a zároveň hezkého.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Čím se inspirujete při tvoření?

Největší inspirací jsou pro mě samotné materiály. Když nějaký takový mám v ruce, hned vidím co z něj bude. A pak taky příroda, protože hodně používám do dekorací také to, co v ní nalezneme.

O který z Vašich produktů je mezi zákazníky největší zájem?

Nejvíce žádané jsou aktuálně šité výrobky, kuchyňské doplňky a během vánoční sezóny měly velký úspěch riflové kosmetické taštičky.

Kristina Löserová vytváří také neobvyklé věnce

Paní Kristina se věnuje také tvorbě krásných věnců, které vynikají nápaditostí a použitými materiály.

Jak dlouho Vám trvá výroba jednoho věnce?

Jednodušší věnce mohou zabrat něco kolem 1 hodiny, ty propracovanější i 3,5. Můj rekord byla před pár lety velká vyvazovaná dekorace jako svatební dar. Zabrala 12 hodin. Jsem naprostý detailista, dekorace musí být vymazlené do posledního detailu, takže se mi často stává, že ani nevnímám, jak čas letí.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Co potřebujete k výrobě věnce?

Jako základy používám vlastnoručně vyrobené proutěné kruhy, a též také kruhy slaměné nebo polystyrenové. Na polystyrenové mám takové osobní vychytávky, aby se daly znova snadno použít. Dále pak používám upcyklované látky, přírodniny a nebráním se ani kupovaným přízdobám, pokud to ladí s celkovým tématem dané dekorace.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Vytváříte také na přání zákazníka?

Větším dílem šiji a dekoruji právě na přání. Mám skvělé zákaznice, s kterými vybereme materiál, typ výrobku a většinou mám ve finální podobě výrobku volnou ruku. Mám možnost se kreativně vyřádit a těším se na jejich reakce při předání. Jejich radost a překvapení mě vždy velmi těší.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Plánů mám…no jéje. Pro tento rok mám dva hlavní. Rozjet více rukodělné workshopy na živo. Cítím, že všichni po předchozích dvou letech potřebujeme být více spolu fyzicky. Tvoření rukama je k tomu skvělým prostředníkem. Také se chystám více věnovat kreativním návodům a tipům na svých sítích a pracuji na oficiálních webových stránkách. V příštích dnech mojí dílnu čeká velká změna, a to přejmenování. Dlouho jsem hledala název, který by úplně přesně vystihoval co dělám, až jednoho dne mi došlo, že jsem vlastně maniak. Vidím odpad a v hlavě mi hned běží, co se s ním dá ještě dělat. A tak mě už v brzké době začnete potkávat pod značkou UPCYMANIA. V závěru loňského roku jsem pro své výrobky získala certifikát Regionální produkt Poohří a velmi se těším, jaké další možnosti mi toto ocenění přinese.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Kde lze Vaše produkty zakoupit?

V průběhu roku mě můžete potkávat na živých akcích, o nichž pravidelně informuji. V online prostředí lze moje výrobky zakoupit nebo objednat na přání na Facebooku: Atelier K.S. (stránka bude přejmenována na Upcymania) nebo na Instagramu: kristina.loserova. Zákazníci po domluvě mohou samozřejmě navštívit i dílnu, kde si osobně vyberou. Lze mě snadno nalézt v Google mapách, kde mám webovou vizitku.

rozhovor:
Zdroj: Kristina Löserová

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Na závěr chci poděkovat za možnost rozhovoru a popřát všem čtenářům krásný (nejen) tvořivý rok 2023.