Říká se, že dobrý dezert utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na dvoubarevný dort s čokoládou a kokosem je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.
Co budeme potřebovat:
Čokoládový krém:
- 3 žloutky
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 40 g husté (škrobové moučky)
- 200 ml mléka + 300 ml mléka
- 100 g čokolády
- 200 g margarínu nebo másla (pokojové teploty)
Těsto:
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 4 bílky
- špetka soli
- 4 žloutky
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce mouky
Kokosový krém:
- 300 g smetanového sýra
- 250 g sýra mascarpone
- 60 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 300 ml smetany ke šlehání
- 70 g strouhaného kokosu
- strouhaný kokos – na posýpaní
Jak budeme postupovat:
1. Čokoládový krém: Žloutky, cukr a vanilkový cukr dejte do mísy a vyšlehejte do pěny. Přidejte škrob (škrobovou moučku), 200 ml mléka a vyšlehejte.
2. Zbylých 300 ml mléka nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Když se mléko uvaří, stáhněte ho z ohně a vmíchejte připravené ingredience. Vše znovu přiveďte k varu a míchejte, dokud nezhoustne.
3. Poté stáhněte z ohně, přidejte lžíci čokolády nakrájené na kostičky a znovu prošlehejte.
4. Krém přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
5. Do piškotového těsta přidejte lžíci prášku do pečiva a promíchejte lžící. Přidejte kakaový prášek a znovu promíchejte.
6. Do mísy dejte bílky se špetkou soli a šlehejte, dokud nevznikne tuhý bílý sníh.
7. Žloutky s cukrem dejte do jiné mísy a vyšlehejte do pěny. Přidejte kakaový prášek, část bílků a promíchejte metličkou.
8. Směs těsta rozetřete na mastný papír do formy o průměru 22 cm.
9. Vložte na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
10. Upečené těsto nechte vychladnout a rozdělte ho na 2 stejné díly.
11. Z vychladlého krému odstraňte fólii a promíchejte ho. Přidejte margarín nebo máslo pokojové teploty a znovu promíchejte.
12. Kokosový krém: Do mísy dejte smetanový sýr, sýr mascarpone, cukr, vanilkové cukry a smetanu ke šlehání. Šlehejte a získáte úžasný krém.
13. Poté přidejte strouhaný kokos a znovu prošlehejte.
14. Na těsto rozetřete polovinu kokosového krému, pak rozetřete polovinu čokoládového krému a pomocí dvou lžic rozetřete kopečky kokosového krému a mezery vyplňte čokoládovým krémem.
15. Nakonec povrch posypejte strouhaným kokosem.
16. Koláč dejte ztuhnout do chladničky.
17. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.