Dnes ukážeme univerzální recept na křehké croissanty s ořechovou náplní. Toto těsto také umožňuje použití libovolné náplně. V tomto případě můžete ořechovou náplň nahradit jakoukoli sladkostí. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Co budeme potřebovat:
Pro náplň:
- 90-100 g vlašských ořechů
- 90-100 g cukru
Na těsto:
- 500-520 g mouky
- 240 g zakysané smetany
- 250 g másla
- 1 špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Mouku a máslo smíchejte v kuchyňském robotu. Pokud tuto možnost nemáte, můžete to udělat v míse tak, že zmrzlé máslo protáhnete struhadlem a vytvoříte drobivé těsto.
2. Křehké těsto přeneste na pracovní plochu, udělejte důlek a přidejte smetanu a sůl. Uhněťte těsto. Přikryjte ji igelitovým sáčkem a nechte ji 30 minut odpočívat v lednici.
3. Příprava náplně: Jádra vlašských ořechů rozemelte spolu s cukrem. Můžete to udělat pomocí kuchyňského robota nebo pomocí plastového sáčku a obracečky. Směs přendejte na talíř.
4. Tvarujte croissanty: Vyndejte těsto z lednice a rozdělte ho na čtyři stejné díly. První část si nechte na práci a zbytek kousků dejte zpět do lednice, aby se udržely v chladu.
5. První plát rozválejte na kulaté, stejnoměrné těsto o tloušťce asi 2 mm. Rozdělte je na 16 částí. Z těsta můžete také vytvarovat croissanty.
6. Na dno každého sektoru dejte trochu náplně a pak se je snažte co nejrychleji rozválet na malé rohy, protože těsto se rychle zahřívá a jeho tvarování je obtížnější.
7. Croissanty položte na plech vyložený pečicím papírem. Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Pokud máte rádi sladší koláčky, můžete je posypat trochou opraženého cukru.
8. Pečte asi 20-25 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Pokud chcete, posypte je moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!