Sníh na střeše, zamrzlé sklo, zamlžené okno. Jak si poradit, když vaše auto trápí zima?

Zima letos naplno udeřila již v půlce prosince a nejednoho majitele automobilu čekalo nepříjemné překvapení. Jak si s tímto počasím poradit a užít si jízdu bez kompromisů? Poradíme vám.
sníh na střeše, zamrzlé sklo, zamlžené okno. jak si poradit, když vaše auto trápí zima?

Nejdůležitější jsou zimní pneumatiky

Tou úplně nejdůležitější věcí je v zimě přezutí pneumatik na zimní sadu. Bez ní byste ze zákona neměli na vozovku po 1. listopadu vyjíždět, pokud se na cestě nachází sníh nebo náledí. Vyjet nesmíte na letních pneumatikách ani v případě, že lze námrazu a náledí kvůli nízké teplotě očekávat.

Říkáte si, že jen popojedete po městě k obchodu a silnice je stejně posolená? Jízdní vlastnosti letních pneumatik jsou v zimě výrazně horší než za teplého počasí – prodlouží se brzdná dráha a značné problémy můžete mít kvůli nízké přilnavosti i na troše sněhu. Pokud havarujete, vaše povinné ručení velice pravděpodobně nepokryje vámi způsobenou škodu – pojišťovna může plnění odmítnout, protože vůz nebyl ve způsobilém technickém stavu.

Co když je vůz zasypaný sněhem?

Jestliže vás překvapí sněhová nadílka a přijdete k autu, které je zcela zasypané sněhem, musíte auto od sněhu očistit. Nikdy problém neřešte tak, že se jen s pomocí stěračů zbavíte sněhu na čelním skle a vyrazíte. Ohrožujete sebe i ostatní účastníky provozu. Za neometení sněhu vám dokonce hrozí pokuta.

Očistit byste přitom měli celý vůz, tedy nejen okna kvůli svému výhledu, ale i kapotu a střechu. Brzy přitom zjistíte, že nemáte-li potřebné vybavení, nejde o tak lehký úkol, jak se zdá. Rozhodně to nepůjde holýma rukama a vhodnou volbou na sníh není ani škrabka. Proto byste v autě měli v zimě vozit smetáček a nepromokavé rukavice. Jde o vybavení za pár desítek korun, které vám přitom ušetří mnoho času i nervů.

Na zamrzlé sklo se škrabkou

I když nesněží, může jízdě zabránit zamrzlé okno. Námraza se vytvoří zvenčí, jde o kondenzovanou vzdušnou vlhkost, která v noci zmrzne. Opět platí, že byste neměli vyjíždět s ledabyle proškrábaným „okénkem“ nebo spoléhat na stěrače a ostřikovače. V autě s sebou vozte škrabku a všechna skla od námrazy důkladně očistěte. Nezapomínejte ani na světla vozu. Důvodem je i v tomto případě zachování maximální možné bezpečnosti na silničních komunikacích.

Mlží se vám okna?

Zamlžená okna vás potrápí především těsně po vyjetí, kdy je auto ještě prochladlé. Jestliže vám zamlžená okna brání ve výhledu, raději zastavte a chvíli počkejte. Pokud zrovna zastavit nemůžete, v nouzi může pomoci otření okna hadříkem, nebo dokonce rukou. Nemyslete na to, že si na okně uděláte šmouhy. Nejdůležitější v dané chvíli je, abyste viděli z auta ven.

Spolehlivým řešením je ale topení. Ihned po vyjetí zapněte ventilátor na čelní sklo na maximální výkon a teplotu. Ve studeném autě bude odmlžení oken chvíli trvat (zejména ve starších modelech). Po zahřátí motoru však toto řešení funguje spolehlivě.