Industriální styl vládne letošnímu roku. A bude i příští rok

V současné době svou nemovitost můžeme zařídit do mnoha stylů bydlení a industriální patří bezesporu mezi ně. V současné době jedna z nejoblíbenějších možností, která možná vypadá trochu neosobně, ale má v sobě skutečně nestárnoucí kouzlo. Ostatně i to potvrzuje tvrzení, že právě industriální bydlení vládne letošnímu roku a bude pravděpodobně i příští rok. Tak si na něj pojďme posvítit.
industriální styl vládne letošnímu roku. a bude i příští rok
Zdroj: Dovido.cz

Styl, který vychází z průmyslového designu

Když vstoupíte do interiéru, který je zařízený do industriálního stylu, to první, co vás napadne, je, že se nacházíte v nějaké průmyslové hale. Tapeta na zeď nese motiv neomítnutých cihel, případně se takové cihly reálně nachází v interiéru. Všude je sklo, kov nebo masivní nábytek, který v kombinaci se zmíněnými materiály nepůsobí zrovna osobně. Beton hraje také prim a kůže je v tomto spojení spíše mrazivě designová, než aby vybízela například k sednutí.

Z toho zkrátka plyne, že na první dobrou nemusí industriální styl působit zrovna útulně, působivě nebo příjemně. Mluvíme však o stylu, který se tak tváří jen na první pohled. Když zde strávíte alespoň malou chvilku, budete se zde cítit jako doma. V tom pravém doma.

Pokud bychom měli jít po stopách historie industriálního bydlení, řekneme, že tento styl vychází z takzvaného průmyslového designu. Obvykle jsou v tomto stylu zařízení restaurace, muzea, také výstavní sítě nebo veřejné prostory, ale v posledních letech má zelenou i při vybavování interiérů určených k dlouhodobému životu.

industriální styl vládne letošnímu roku. a bude i příští rok
Zdroj: Dovido.cz

Od roku 2000

I když by mnozí řekli, že se jedná o velmi nový styl bydlení, nemluvíme o novince v tomto světě. Podobně jako minimalismus nebo boho styl je s námi už několik desítek let, konkrétně od roku 2000, kdy se začal formovat hlavně v továrních prostorách, respektive v bytových prostorách po vzoru továren.

Už od počátku zde dominuje hlavně industriálně laděný nábytek, také doplňky včetně svítidel tohoto typu. Klasikou jsou zmiňované přiznané cihly, ocelové trámy nebo překlady či další takové prvky, které na první dojem působí, jako že je interiér nedodělaný, ale není tomu ve skutečnosti tak. Je to tak schválně a ostatně v tom je ono kouzlo, které industriální styl nese na svých bedrech.

Industriální styl potřebuje prostor

Stejně jako mnohé jiné styly bydlení, ani industriální se nehodí do všech interiérů. Své místo má tam, kde jsou pokoje prostorné a kde interiér nejen, že působí, ale je také velký rozměrově. Naopak ve stísněných prostorách nemá industriální styl své místo, bohužel.

industriální styl vládne letošnímu roku. a bude i příští rok
Zdroj: Dovido.cz

Na druhou stranu se hodí i do starších příbytků. Nemusíte se bát zařídit si takové bydlení do starších domů, které jsou už pár let neobydlené.

Na osvětlení záleží

Obecně při zařizování takového interiéru můžete upustit uzdu své fantazii a nemusíte dbát na každý detail. Ostatně přiznané cihly, trubky a podobné detaily jsou přesně tím, co dodává industriálnímu stylu ten správný šmrnc a styl. Možná i proto je tento typ bydlení mnoha lidmi ještě nepochopený, ale to vůbec nevadí – skupina lidí milujících tento styl je daleko větší, tím si můžete být jistí.

I když by se dalo říct, že industriální styl bydlení leccos povoluje, ve skutečnosti jsou věci, kterých se vyplatí držet. Pomyslné zásady určující, na co při zařizování pamatovat a na co nezapomenout. Jednou z těchto věcí je osvětlení, které podtrhne celkový dojem z interiéru.

Vhodné jsou především světla s kovovou konstrukcí, která dokonale zapadne ke dřevu, sklu nebo jiným kovovým prvkům v domácnosti. Nebojte se přiznaných žárovek, které vypadají skutečně skvěle, naopak dejte ruce pryč od trochu upnutých variací.