ROZHOVOR: Marianu to odmalička táhlo k ručním pracím a dnes vyrábí krásné ručně šité dekorace, hračky či třeba polštáře

Jelikož si velmi ceníme toho, že se s námi hodně z Vás dělí o výsledky své tvorby, touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a Vaši kreativitu ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na Facebooku. Proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

V dnešním rozhovoru Vám rádi představíme kreativní Marianu, která má zálibu v šití různých handmade dekorací všeho druhu, jejichž prostřednictvím rozdává lidem radost a lásku.

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představili.

Jmenuji se Mariana Horáková, jsem máma dvou malých raubířů a od malička mě to táhlo k látkám, jehlám a ručním pracím. U nás doma se pletlo a vyšívalo, šilo jen pomálu. Ale starý šlapací stroj mě vtáhnul do magického světa stehů. 

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Vystudovala jsem Dějiny výtvarných umění a před mateřskou pracovala jako památkář. Pro mé syny jsem chtěla tvořit hračky, dekorace či oblečení dle mých vlastních představ a tak jsem se oklikou dostala k šití výrobků převážně pro děti. Dnes je v nabídce tolik krásných materiálů, že je to škoda nevyužít, takže jsem se učila šít po nocích. Po několika letech zdokonalování a vyrábění pro známě jsem založila značku MARINI. V italštině to znamená „mořští ptáci“. V mém logu mám také ptáčka jako symbol nekonečné dětské fantazie, nespoutanosti a zároveň křehkosti.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Představíte nám Vaši tvorbu a řeknete nám, jak jste se k tomu dostali?

Tvořím hlavně ručně šité dekorace do pokojíčků, girlandy, závěsy na dřevěných větvích či kolotoče. Nevyhýbám se ani vánočním dekoracím, se kterými jsem si letos opravdu vyhrála. Další kategorií jsou lněné polštářky ve tvaru zvířátek, povlaky na polštáře a deky s obrázky, které sama navrhuji, dále panenky, medvědy a v neposlední řadě penály a taštičky pro větší děti, slečny či dámy.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Čím se inspirujete při tvoření?

Nevím, zda se zrovna jedná o inspiraci, ale trápí mě, jak vypadají hračky a produkty pro děti, které se masivně dováží z asijských trhů. Chci, aby ty věci byly nejen hezké, ale i kvalitní. Ke každému výrobku kreslím návrhy, výsledný pak převedu do šablony. Ať už je to dekorace anebo patchworková deka. Kousíčky látek postupně našívám, až vznikne obrázek. Buď jej použiju na polštář anebo je sešívám dohromady až vznikne deka. Složitější dekorace také sešívám z kousků barevných látek, některé vyšívám a pak přijde ta kouzelná chvíle, kdy kombinuji tvary a barvy, až vznikne jedinečná ozdoba. Někdy hledám ten správný tvar opravdu dlouho.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Je to Vaše práce nebo záliba?

Už druhým rokem je to moje práce. Začala jsem neslavně, když přišla první vlna covidu a já neměla ani e-shop. Do toho všeho mě zlomená ruka vyřadila z práce na několik měsíců.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Zažili jste během své tvorby něco výjimečného/zajímavého?

Cítím, jak se měním, překračuji svou komfortní zónu, založila jsem sociální sítě a začala jezdit na trhy. Oslovila jsem místní Strojovnu v naší ulici, kde se konají šicí kurzy a dneska tam nejen vystavuji své výrobky, ale také sdílím prostor, kde můžu tvořit a komunikovat se zákazníky. Možná to není příliš zajímavé, každopádně se víc potýkám s okolním světem, který reaguje na moji tvorbu. Když to děláte jako koníček, tvoříte pro sebe a názory okolí až tak neřešíte. Rozhodně jsou ale pro mě výjimečné reakce lidí, kteří o mé výrobky stojí, mají z ní radost, posílají fotky a vrací se pro další výrobky.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Co potřebujete k výrobě jedné dekorace a jak dlouho to asi trvá?

Je to samozřejmě individuální. Téměř každý kus je originál a tak čas výroby je různý. Bohužel jsem puntičkář a věnuji výrobkům opravdu hodně času, aby vypadaly dobře a byly kvalitně zpracovány, a pak hezky nafoceny. Co se týče drobných dekorací (hvězdičky, srdíčka, obláčky…), když mám hotové šablony a nastříhaný materiál, jde to poměrně rychle, i když taková hvězdička se také dá dobře pokazit 🙂 Pak nezbývá než vyrobit novou, aby nedělala ostudu na celkovém výrobku. 

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Při výrobě mé oblíbené Lišky Podšité strávím minimálně hodinu a půl, i když už jsem jich vyrobila desítky. Na každé si musím dát záležet, při vyšívání obličeje jde o milimetry. V poslední době jsem vyráběla hodně vánočních ozdob. Jednou z letošních novinek byly rukavičky zdobené výšivkou. Je to práce, která se nedá nijak urychlit, ani když už víte co a jak. Každá větvička je originál a než to všechno sešiju dohromady, zabere to opravdu hodně času. Proto je i cena za takovou dekoraci vyšší. 

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Když dělám patchworkovou deku s obrázky, je to časově mnohem náročnější. Nejdřív mám v hlavě motiv, pak řeším barevnost a nakonec to zdlouhavé šití všeho dohromady. Trvá to i několik dní. Z výsledku mám ale vždy radost.

Vyrábíte také dle přání zákazníka?

Samozřejmě, je to moje priorita. Nechci dělat masovou výrobu. Naopak jsem ráda, když se zákazníkem spolupracuji a spolu vytvoříme produkt, který přináší radost na obou stranách. Já miluji barvy a při zařizování pokojíčků je důležité sladit barevnost všech prvků. Vybírám barvy, které se navzájem podporují, ladí k sobě, ale nesmí se to přehánět. Mám ráda, když je pokojíček tematický, třeba námořnický, zvířecí atd. Proto dělám kolekce.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Co si Vaši zákazníci přejí nejčastěji?

Nejčastěji kombinují barvy a tvary dekorací podle svých představ. Já pak vytvořím návrhy, jak by to mohlo vypadat a oni si vyberou, co je jejich srdci nejbližší, spolu to pak doladíme. Ale někdy si řeknou o úplně nový produkt, mě to vrtá hlavou a pak to vyrobím.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Můj hlavní prodejní kanál je internetový obchod marini.cz, jsem dostupná i na fleru. Mé výrobky si můžete naživo prohlédnout a zakoupit v zmiňované Strojovně v pražských Vršovicích.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Jsem ráda, že je v Čechách i na Slovensku tolik šikovných lidí, kteří umí přetavit své představy a fantazii do krásných výrobků. Je to těžká cesta, při které se musíme mnoho naučit. Nejde jen o samotné tvoření, bohužel na to máme nejméně času. Tvůrce se musí naučit nejen všechno kvalitně udělat, ale i nafotit, spoustu práce zaberou sociální sítě, obsluha e-shopu, balení… Chci jen, aby zákazníci věděli, že za hotovou dekorací, polštářkem či dekou stojí mnohem víc, než jejich pouhá výroba. Ruční práce zkrátka není na jedno použití.

rozhovor – marini fler
Zdroj: Mariana Horáková