Malá kuchyně v panelovém domě – 4 atraktivní nápady na uspořádání

Atraktivní, ale i praktická malá kuchyně v paneláku? To je možné! Zařízení malé kuchyni v malém bytě nemusí být nudné ani náročné na realizaci. Chytré způsoby uspořádání pomohou místnost opticky zvětšit, poskytnout funkční vybavení a učinit celek estetickým a komfortním. Není to nic těžkého! Podívejte se, jak vytvořit atraktivní design interiéru a proměnit svou malou kuchyň v něco výjimečného.
malá kuchyně v panelovém domě – 4 atraktivní nápady na uspořádání

1. V malé nebo úzké kuchyni

Malá kuchyně v paneláku neumožňuje složité aranžmá a volnost designu, to ale neznamená, že v ní nelze vytvořit něco jedinečného a originálního. Důležité je především maximální využití prostoru a chytré triky, které místnost opticky zvětší. Dobrým nápadem bude i otevřená kuchyně, kde je kuchyňský kout propojený s obývacím pokojem – vznikne tak dojem mnohem většího prostoru. Takový postup bude perfektní pro úzkou místnost, úzká kuchyně by měla být otevřená do obývacího pokoje tak, aby dlouhá stěna v kuchyni byla naproti obývacímu pokoji.

Dojem otevřeného prostoru lze získat také použitím posuvných dveřído zdi, zejména modelů, které jsou dost široké. Malá kuchyně se tak propojí s obývacím pokojem, zároveň bude možné zavřít dveře a odříznout například hluk myčky nebo pachy od smažených a vařených pokrmů.

Dobrým nápadem budou aranžmá ve skandinávském stylu, které skvěle využívají světlé barvy a dokonale využívají prostor, který je k dispozici pro aranžování.

malá kuchyně v panelovém domě – 4 atraktivní nápady na uspořádání

2. Kvalitně provedené uspořádání kuchyně – bílé a světlé barvy

V malém prostoru se vyplatí zvolit světlé odstíny nebo bílou barvu. Tyto barvy dokonale odrážejí světlo, přirozené i umělé, díky čemu se malé kuchyně zdají lépe prosvětlené, a tím – opticky prostornější. Malá kuchyně v paneláku, která bude vymalována na bílo nebo do světlých pastelových barev, se opticky výrazně zvětší.

V malých kuchyních se určitě vyplatí vymalovat stěny na bílo. Ideální je rovněž použit bílé nebo světlé obklady bez výrazných dekorací za kuchyňskou linkou, do prostoru mezi horní a spodní skříňky. V kuchyni v panelovém domě můžete položit i bílou podlahu – dlaždice nebo podlahové panely – ale často postačí i světlý kobereček nebo koberec.

Kromě bílých stěn se bude hodit i světlý kuchyňský nábytek.

3. Praktické vybavení do malé kuchyně

Vhodný kuchyňský nábytek dokáže zázraky – před vybavením kuchyně v paneláku je na zvážení, jaký kuchyňský nábytek do takového prostoru umístit. V malých kuchyních skvěle poslouží otevřené police, které působí dojmem většího prostoru. Vyplatí se také prostor mezi horními skříňkami a stropem vyplnit nebo uspořádat tak, aby se jej využilo na maximum.

Malá kuchyň v paneláku je také skvělým místem pro využití cargo košů. Systémy cargo jsou dostatečně funkční a pohodlné pro použití i v malé kuchyni. Omezený prostor tak bude lépe organizován než v případě použití otočných dveří. Kuchyň, vybavená cargo systémem, také umožňuje volný pohyb po místnosti a usnadňuje rychlý přístup k potřebnému kuchyňskému vybavení.

Atraktivní kuchyňský nábytek snadno najdete v obchodě BauMax. Určitě se podívejte na https://www.baumax.cz/kuchynske-linky/

malá kuchyně v panelovém domě – 4 atraktivní nápady na uspořádání

4. Dobré osvětlení je nezbytné

V malé kuchyni je dobré použít řešení, která místnost opticky zvětší. Jednou z jednoduchých úprav je určitě vhodný výběr osvětlení – světlo přirozené a umělé dělá místnost prostornější. To je důvod, proč jsme již dříve zmínili bílé stěny a kuchyňské skříňky, které budou toto světlo odrážet. Dobré umístění světelných zdrojů bude proto zde nesmírně důležité.

Osvětlení v každé kuchyni lze rozdělit na hlavní osvětlení a bodové osvětlení. V malé kuchyni je takové rozdělení rovněž důležité. Malá kuchyň bude vyžadovat jak hlavní světlo, tak doplňkové bodové světelné zdroje.

Hlavním svítidlem mohou být plafony a lustry. Je dobré volit modely, které nejsou příliš dekorativní nebo příliš sofistikované, protože přebytek zdobení může v malé místnosti vyvolat pocit chaosu a nesouladu. Nejlepší je rozhodnout se pro jednoduchý stropní plafon nebo jednoduchý lustr.

Bodové světlo by mělo dobře osvětlovat povrch pracovní desky, proto je nejlepší instalovat malé LED lampy pod závěsné kuchyňské skříňky. Kuchyň by měla být uspořádaná tak, aby světlo dobře osvětlovalo každou část pracovní plochy. Bodové světlo se také často nachází přímo v digestoři, takže při umísťovaní svítidel pod kuchyňské skříňky nezapomeňte na tento světelný zdroj.