Doporučujeme vám připravit dort “Caramel Girl”: měkký, hladký, lahodný, s intenzivní karamelovou chutí. Poleva i krém obsahují karamel. Povrch dortu je pokrytý jemnou čokoládovou a karamelovou polevou. Příprava je poměrně snadná – stačí si jen předem připravit karamel. Začněme!
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 100 g másla
- 120 g cukru (6 polévkových lžic)
- 2 středně velká vejce
- 80 g karamelu
- 200 g hladké mouky (10 polévkových lžic)
- 7 g jedlé sody (1 čajová lžička)
Na krém:
- 600 g 30% smetany
- 230 g karamelu
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády 50%
- 130 g smetany ke šlehání 30-35 %
Ostatní:
- 70 g mletých arašídů – obyčejných nebo solených (nepovinné: můžete nahradit jinými ořechy, které máte rádi)
- 50 g karamelu
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V pánvi se silným dnem rozpusťte máslo. Přidejte cukr. Velmi dobře promíchejte a vzniklou směs přiveďte k bodu varu.
2. Poté snižte teplotu na nízkou. Přidejte karamel a míchejte do hladka.
3. Přidejte jedlou sodu a začněte intenzivně míchat. Zjistíte, že směs několikrát zpění a zvětší svůj objem.
4. Poté odstavte z ohně a pokračujte v míchání, dokud reakce mezi jedlou sodou a karamelem neskončí.
5. Směs přendejte do mísy, ve které budete připravovat těsto, a za stálého míchání ji nechte vychladnout, dokud nebude teplá (můžete ji zkontrolovat prstem). Tím zabráníte pozdějšímu srážení vajec.
6. Postupně (jedno po druhém) přidávejte vejce a pokaždé je metličkou promíchejte do hladka.
7. Postupně (ve dvou fázích) přidávejte prosátou mouku a pokaždé promíchejte do hladka. Získáte husté, měkké, pružné a lepivé těsto.
8. Těsto rozdělte na 2 stejné části.
9. Každou část těsta rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby jste získali tenké obdélníkové těsto o rozměrech 26 x 34 cm.
10. Pečivo pečte 8-10 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
11. Vyjměte těsto z trouby a ihned uhlaďte okraje (zbylé kousky nevyhazujte). Poté ho rozkrojte na 2 stejné díly o rozměrech 15 x 23 cm. Položte je na gril a nechte je zcela vychladnout.
12. Podobně postupujte i s druhým kouskem těsta.
13. Připravte krém: Zakysanou smetanu a měkký karamel dejte do hluboké mísy. Trochu je promíchejte stěrkou a pak je šlehejte mixérem, dokud nevznikne hladký, hustý a stálý krém.
14. Odložte si 3 lžíce krému na uhlazení okrajů dortu. Přikryjte je potravinovou fólií a uložte do chladničky.
15. Sestavení dortu na talíři, uvnitř plechu vyloženého pečícím papírem: Překryjte vrcholy, potřete je 1/4 připraveného krému a posypte je 1/3 nasekaných arašídů. Poslední těsto potřete pouze krémem, který musí být velmi rovnoměrný.
16. Dort uložte do chladničky.
17. Připravte polevu: Smetanu ke šlehání zahřejte téměř k bodu varu (nevařte). Nalijte ji na nalámanou čokoládu. Nechte je 30 vteřin působit a pak je promíchejte do hladka.
18. Polevu rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu. Pokud se na povrchu objeví vzduchové bubliny, můžete je rozbít párátkem.
19. Dort dejte na 5-6 hodin (nebo přes noc) do chladničky, aby ztuhl.
20. Odstraňte plech a fólii z okolí dortu. Okraje potřete odloženým krémem a drobenkou z mletí zbylých kousků po uhlazení okrajů vrcholů.
21. Na povrch dortové polevy naneste mřížku z karamelu. Vyplňte některá políčka mřížky karamelem, aby jste získali vzhled “šachovnice”.
22. Porcujte a podávejte dort “Caramel Girl”!