Domů Sladké Recepty Měkký a velmi chutný dort s intenzivní karamelovou chutí

Měkký a velmi chutný dort s intenzivní karamelovou chutí

ZDROJretete-usoare.eu

Doporučujeme vám připravit dort „Caramel Girl“: měkký, hladký, lahodný, s intenzivní karamelovou chutí. Poleva i krém obsahují karamel. Povrch dortu je pokrytý jemnou čokoládovou a karamelovou polevou. Příprava je poměrně snadná – stačí si jen předem připravit karamel. Začněme!

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

Pro vrchní části:

  • 100 g másla
  • 120 g cukru (6 polévkových lžic)
  • 2 středně velká vejce
  • 80 g karamelu
  • 200 g hladké mouky (10 polévkových lžic)
  • 7 g jedlé sody (1 čajová lžička)

Na krém:

  • 600 g 30% smetany
  • 230 g karamelu

Na polevu:

  • 100 g hořké čokolády 50%
  • 130 g smetany ke šlehání 30-35 %

Ostatní:

  • 70 g mletých arašídů – obyčejných nebo solených (nepovinné: můžete nahradit jinými ořechy, které máte rádi)
  • 50 g karamelu

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: V pánvi se silným dnem rozpusťte máslo. Přidejte cukr. Velmi dobře promíchejte a vzniklou směs přiveďte k bodu varu.

2. Poté snižte teplotu na nízkou. Přidejte karamel a míchejte do hladka.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Přidejte jedlou sodu a začněte intenzivně míchat. Zjistíte, že směs několikrát zpění a zvětší svůj objem.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Poté odstavte z ohně a pokračujte v míchání, dokud reakce mezi jedlou sodou a karamelem neskončí.

5. Směs přendejte do mísy, ve které budete připravovat těsto, a za stálého míchání ji nechte vychladnout, dokud nebude teplá (můžete ji zkontrolovat prstem). Tím zabráníte pozdějšímu srážení vajec.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Postupně (jedno po druhém) přidávejte vejce a pokaždé je metličkou promíchejte do hladka.

7. Postupně (ve dvou fázích) přidávejte prosátou mouku a pokaždé promíchejte do hladka. Získáte husté, měkké, pružné a lepivé těsto.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Těsto rozdělte na 2 stejné části.

9. Každou část těsta rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby jste získali tenké obdélníkové těsto o rozměrech 26 x 34 cm.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Pečivo pečte 8-10 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Vyjměte těsto z trouby a ihned uhlaďte okraje (zbylé kousky nevyhazujte). Poté ho rozkrojte na 2 stejné díly o rozměrech 15 x 23 cm. Položte je na gril a nechte je zcela vychladnout.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu
Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Podobně postupujte i s druhým kouskem těsta.

13. Připravte krém: Zakysanou smetanu a měkký karamel dejte do hluboké mísy. Trochu je promíchejte stěrkou a pak je šlehejte mixérem, dokud nevznikne hladký, hustý a stálý krém.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu
Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Odložte si 3 lžíce krému na uhlazení okrajů dortu. Přikryjte je potravinovou fólií a uložte do chladničky.

15. Sestavení dortu na talíři, uvnitř plechu vyloženého pečícím papírem: Překryjte vrcholy, potřete je 1/4 připraveného krému a posypte je 1/3 nasekaných arašídů. Poslední těsto potřete pouze krémem, který musí být velmi rovnoměrný.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu
Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Dort uložte do chladničky.

17. Připravte polevu: Smetanu ke šlehání zahřejte téměř k bodu varu (nevařte). Nalijte ji na nalámanou čokoládu. Nechte je 30 vteřin působit a pak je promíchejte do hladka.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Polevu rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu. Pokud se na povrchu objeví vzduchové bubliny, můžete je rozbít párátkem.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Dort dejte na 5-6 hodin (nebo přes noc) do chladničky, aby ztuhl.

20. Odstraňte plech a fólii z okolí dortu. Okraje potřete odloženým krémem a drobenkou z mletí zbylých kousků po uhlazení okrajů vrcholů.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

21. Na povrch dortové polevy naneste mřížku z karamelu. Vyplňte některá políčka mřížky karamelem, aby jste získali vzhled „šachovnice“.

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu

22. Porcujte a podávejte dort „Caramel Girl“!

Měkký, hladký a velmi chutný dort!
Zdroj: retete-usoare.eu