Hledáte ideální dezert k odpolední kávě? Připravte si vynikající závin s ořechy a hrozinkami, který chutná úžasně a má velice jednoduchou přípravu. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Napište nám do komentářů pod článek, jestli jste už tento fantastický recept vyzkoušeli, nebo jestli se ho teprve chystáte vyzkoušet.
Co budeme potřebovat:
- 200 ml teplého mléka
- 100 ml teplé vody
- 50 ml rostlinného oleje
- 50 g rozpuštěného másla
- 550-600 g hladké mouky
- 2 PL dětské krupice
- 100 g kr. cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- 7 g droždí
Na náplň:
- rozpuštěné máslo
- kr. cukr
- hrozinky
- vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1) Nejdříve si smícháme mouku s krupicí a promícháme metličkou.
2) V samostatné míse si rozmícháme rozpuštěné máslo s olejem, přidáme cukr, vyšleháme metličkou a přimícháme vejce. Přidáme špetku soli a dobře vyšleháme metličkou.
3) Přilijeme teplé mléko, teplou vodu a přimícháme sušené droždí.
4) Nakonec zapracujeme mouku s krupicí. Těsto vložíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme 1-1,5 hodiny kynout.
5) Následně si těsto přeložíme na pracovní desku, rozdělíme na dvě části, vykutálíme a přikryjeme opět fólií. Necháme ještě 10-15 minut kynout.
6) Na pomoučené desce vyválíme těsto na rozměr 35×30 cm, které potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, hrozinkami a ořechy.
7) Těsto přeložíme na polovinu, utlačíme prsty v té části, kde není náplň a nařežeme ho rovnoměrně na pásy.
8) Každý pás zkroutíme a všechno následně srolujeme do rolky.
9) Pletenec přeložíme na plech a necháme ještě kynout. Potřeme vyšlehaným žloutkem, který jsme smíchali s lžící kefíru.
10) Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 stupňů cca 30-35 minut.
Přejeme Vám dobrou chuť!
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept na závin s ořechy i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou recept na vídeňský jablečný závin.
Zdroj receptu: Mazzali Oshxona