Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na dezert z jablek a chutného těsta je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 325 g pšeničné mouky
- 135 g cukru
- špetka soli
- 12 g prášku do pečiva
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 100 g strouhaného másla nebo margarínu
- 3 žloutky
Vařené jablíčka:
- 5 jablek
- 30 g másla
Směs:
- 45 g cukru
- 32,5 g pšeničné mouky
- 200 ml pomerančové šťávy
- skořicový prášek – podle chuti (skořice)
Pusinky:
- 3 vaječné bílky
- špetka soli
- 90 g cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy dejte prosátou mouku, přidejte cukr, špetku soli, prášek do pečiva, vanilkový cukr, máslo nebo margarín nastrouhejte na struhadle, promíchejte rukama a přidejte žloutky.
2. Jablka nakrájejte na malé kousky a dejte je do mísy.
3. Připravte si pánev s máslem, přidejte cukr a promíchejte lžící. Přidejte mouku a znovu promíchejte. Pak přidejte pomerančovou šťávu a průběžně míchejte.
4. Vytvoříte směs, kterou přelijte jablka v míse. Posypte skořicí nebo skořicovým práškem a promíchejte lžící.
5. Bílky vložte do jiné mísy, přidejte špetku soli a promíchejte mixérem.
6. Za stálého míchání přidejte cukr a kukuřičný škrob a vše promíchejte, vytvoříte tuhý bílý sníh.
7. Připravte si plech s vymaštěným pečicím papírem o rozměrech 25 X 7 cm.
8. Na plech rozprostřete rozdrobené těsto, přidejte uvařená jablka a pěkně je rozetřete.
9. Navrch těsta dejte bílé pusinky, pěkně je rozetřete a posypte je rozdrceným těstem.
10. Pečte v předehřáté troubě 40 – 45 minut při 180 °C.
11. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby.
12. Podávejte ho s láskou a skvělou chutí.