Jelikož si velmi ceníme toho, jak se hodně z Vás s námi dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat a Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na naší facebookové skupině Recepty všeho druhu. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.
Tentokrát jsme vyzpovídali paní Ivetu, která se s námi často dělí o její recepty, při kterých se nám sbíhají sliny! Co by nám poradila? Čtěte!:)
Na začátku Vás poprosím, abyste se nám představili.
Dobrý den, jmenuji se Iveta Krajdlová. Žiji v obci Olbramovice na Jižní Moravě, asi tak uprostřed cesty mezi Brnem a Znojmem. Mám dvě dospělé děti a jsem čerstvou babičkou.
Všimli jsme si, že do skupiny Recepty všeho druhu často přidáváte vlastní recepty. Baví Vás sdílet to s jinými lidmi a inspirovat je?
Baví mě vaření, ale pečení sladkého asi více. Jsem aktivní ve skupině Recepty všeho druhu, kde se velice ráda podělím o foto mých výrobků, samozřejmě i s receptem, postřehy apod. Pokud potom někdo potřebuje poradit, tak není problém.
Jak často zkoušíte nové recepty?
Pokud mě zaujme nějaký recept, většinou na pečení sladkého, tak hned jak mám volnou chvilku zapínám troubu a jdu na to. Vlastním i velkou sbírku kuchařských knih, ve kterých si s oblibou listuji a hledám inspiraci.
Co jsou podle Vás základní jídla, která by měla zvládnout každá správná kuchařka/kuchař?
Každá správná kuchařka by měla především umět uvařit tak, aby zasytila rodinu. Základem jsou podle mě polévky a omáčky, dá se toho uvařit plný hrnec a k tomu libovolná příloha.
Do svých receptů přidáváte také domácí suroviny například z vlastní zahrádky?
Léto je u mě ve znamení vaření marmelád, povidel švestková, jablečná i hrušková, zavařuji ovoce co se nám urodí, zeleninu a právě teď mám naložené kysané zelí v zeláku. Pěstujeme si vlastní brambory a zeleninu. Chováme slepičky pro domácí vajíčka. Všechny tyto produkty potom využívám ke svému vaření a pečení.
Co byste vzkázali začátečníkům ve vaření?
Začátečníkům ve vaření bych vzkázala, že nikdo učený z nebe nespadl, chce to jen se toho nebát a zkoušet, ptát se, ochutnávat nové věci. Nenechat se odradit případným nezdarem. I já jsem takhle začínala když si vzpomenu na svůj první guláš, no hrůza to byla. A teď? Zmáknu guláš na sto způsobů.
A zde Vám nabízíme ukázku jídel paní Ivetky: