Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na Švédské masové kuličky s mimořádnou omáčkou a bramborovou kaší.Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
Na masové kuličky:
- 500 g mletého vepřového a hovězího masa (50/50)
- půl lžičky soli
- ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
- ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
- 3 plátky bílého chleba (nebo ~ 1/3 sklenice strouhanky)
- půl sklenice (125 ml) mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule (nebo polovina velké cibule)
- malý svazek petrželky (18 g)
- slunečnicový rostlinný olej a máslo na smažení
Na omáčku:
- 2 polévkové lžíce (30 g) másla
- 2 polévkové lžíce (30 g) mouky
- 2 sklenice (500 ml) hovězí polévky
- 2-3 lžíce fermentované smetany.
1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 lžička hořčice
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Na brusinkový džem:
- 1 sklenice (130 g) mražených brusinek
- 1/3 sklenice (70 g) cukru
- 50 ml vody
- ¼ čajové lžičky skořice
Na pyré:
- 3-4 brambory
- 1 špetka soli
- máslo a mléko (podle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte karbanátky: chléb namočte do mléka a poté rozmačkejte vidličkou.
2. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na malé kostičky.
3. Rozpalte pánev s trochou másla a rostlinného oleje, přidejte cibuli a několik minut ji opékejte, poté přidejte prolisovaný stroužek česneku.
4. Petrželku nasekáme nadrobno.
5. Mleté maso přidejte do mísy a ochuťte solí, mletým černým pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte vejce, osmaženou cibuli a česnek, chléb namočený v mléce a nasekanou petrželku. Promíchejte nejprve vidličkou, poté rukama, aby se všechny ingredience dobře propojily. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do chladničky. Masová směs tak zhustne a bude se s ní lépe pracovat.
6. Mezitím si připravte bramborovou kaši : brambory oloupejte, nakrájejte na žvýkací kousky a vařte se špetkou soli.
7. Na brusinkovou marmeládu přidejte do hrnce cukr, mražené brusinky a trochu vody. Dejte na oheň a za občasného míchání přiveďte ingredience k bodu varu. Poté přidejte skořici, promíchejte a vařte kompozici dalších pět minut na mírném ohni.
8. Brusinky rozmixujte v mixéru na kaši, výslednou omáčku přesuňte do misky a nechte vychladnout.
9. Navlékněte si rukavice, navlhčete je vodou a vytvořte placičky tak, že naberete lžičku směsi mletého masa a v dlaních z nich tvarujete kuličky. Položte je na talíř navlhčený vodou. Máme 35 masových kuliček.
10. Rozpálíme pánev s trochou rostlinného oleje a kostkou másla, přidáme masové kuličky a opékáme je z každé strany 4–5 minut, dokud nezezlátnou.
Tip: doporučujeme je smažit na vysoké teplotě a 10-15 masových kuliček najednou. Pokud je smažíte všechny najednou, budou místo smažení rozmočené a udusané. Přeneste je na talíř.
11. Připravte omáčku: do stejné pánve přidejte 2 lžíce másla, nechte rozpustit, poté přidejte 2 lžíce mouky a za stálého míchání míchejte. Po dvou minutách nebo po zhnědnutí mouky přidejte dva hrnky hovězího vývaru a míchejte, dokud omáčka nezačne houstnout.
12. Přidejte zakysanou smetanu (máme 20% tuku). Míchejte, poté přidejte sójovou omáčku a hořčici. Omáčku také dochuťte solí a mletým černým pepřem podle chuti.
13. Přiveďte ji k varu a poté do ní přidejte všechny masové kuličky. Posypte je nasekanou petrželkou a přikryté vařte dalších 15 minut na mírném ohni.
14. Brambory rozmačkejte šťouchadlem, přidejte mléko a máslo (podle chuti).
15. Jídlo je hotové! Zavolejte rodinu na večeři a podávejte masové kuličky s omáčkou, kaší a brusinkovým džemem!
Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!