Švédské masové kuličky s mimořádnou omáčkou a bramborovou kaší

Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na Švédské masové kuličky s mimořádnou omáčkou a bramborovou kaší.Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

Co budeme potřebovat:

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého vepřového a hovězího masa (50/50)
  • půl lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
  • ¼ čajové lžičky muškátového oříšku
  • 3 plátky bílého chleba (nebo ~ 1/3 sklenice strouhanky)
  • půl sklenice (125 ml) mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule (nebo polovina velké cibule)
  • malý svazek petrželky (18 g)
  • slunečnicový rostlinný olej a máslo na smažení

Na omáčku:

  • 2 polévkové lžíce (30 g) másla
  • 2 polévkové lžíce (30 g) mouky
  • 2 sklenice (500 ml) hovězí polévky
  • 2-3 lžíce fermentované smetany.

1 polévková lžíce sójové omáčky

  • 1 lžička hořčice
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Na brusinkový džem:

  • 1 sklenice (130 g) mražených brusinek
  • 1/3 sklenice (70 g) cukru
  • 50 ml vody
  • ¼ čajové lžičky skořice

Na pyré:

  • 3-4 brambory
  • 1 špetka soli
  • máslo a mléko (podle chuti)

Jak budeme postupovat:

1. Připravte karbanátky: chléb namočte do mléka a poté rozmačkejte vidličkou.

2. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na malé kostičky.

3. Rozpalte pánev s trochou másla a rostlinného oleje, přidejte cibuli a několik minut ji opékejte, poté přidejte prolisovaný stroužek česneku.

4. Petrželku nasekáme nadrobno.

5. Mleté maso přidejte do mísy a ochuťte solí, mletým černým pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte vejce, osmaženou cibuli a česnek, chléb namočený v mléce a nasekanou petrželku. Promíchejte nejprve vidličkou, poté rukama, aby se všechny ingredience dobře propojily. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do chladničky. Masová směs tak zhustne a bude se s ní lépe pracovat.

6. Mezitím si připravte bramborovou kaši : brambory oloupejte, nakrájejte na žvýkací kousky a vařte se špetkou soli.

7. Na brusinkovou marmeládu přidejte do hrnce cukr, mražené brusinky a trochu vody. Dejte na oheň a za občasného míchání přiveďte ingredience k bodu varu. Poté přidejte skořici, promíchejte a vařte kompozici dalších pět minut na mírném ohni.

8. Brusinky rozmixujte v mixéru na kaši, výslednou omáčku přesuňte do misky a nechte vychladnout.

9. Navlékněte si rukavice, navlhčete je vodou a vytvořte placičky tak, že naberete lžičku směsi mletého masa a v dlaních z nich tvarujete kuličky. Položte je na talíř navlhčený vodou. Máme 35 masových kuliček.

10. Rozpálíme pánev s trochou rostlinného oleje a kostkou másla, přidáme masové kuličky a opékáme je z každé strany 4–5 minut, dokud nezezlátnou.

Tip: doporučujeme je smažit na vysoké teplotě a 10-15 masových kuliček najednou. Pokud je smažíte všechny najednou, budou místo smažení rozmočené a udusané. Přeneste je na talíř.

11. Připravte omáčku: do stejné pánve přidejte 2 lžíce másla, nechte rozpustit, poté přidejte 2 lžíce mouky a za stálého míchání míchejte. Po dvou minutách nebo po zhnědnutí mouky přidejte dva hrnky hovězího vývaru a míchejte, dokud omáčka nezačne houstnout.

12. Přidejte zakysanou smetanu (máme 20% tuku). Míchejte, poté přidejte sójovou omáčku a hořčici. Omáčku také dochuťte solí a mletým černým pepřem podle chuti.

13. Přiveďte ji k varu a poté do ní přidejte všechny masové kuličky. Posypte je nasekanou petrželkou a přikryté vařte dalších 15 minut na mírném ohni.

14. Brambory rozmačkejte šťouchadlem, přidejte mléko a máslo (podle chuti).

15. Jídlo je hotové! Zavolejte rodinu na večeři a podávejte masové kuličky s omáčkou, kaší a brusinkovým džemem!

Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!