Jelikož si velmi ceníme toho, jak se hodně z Vás s námi dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat a Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než jen zveřejněním na naší facebookové skupině Recepty všeho druhu. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.
Tentokrát jsme vyzpovídali paní Renátu, která se jako pekař-samouk může pochlubit svými recepty na vynikající domácí pečivo, které její rodina i přátelé zbožňují (a my jim tiše závidíme :)).
Na konci našeho rozhovoru se s námi paní Renátka podělila o své oblíbené recepty a my jí za to moc děkujeme!
Na začátku se nám, prosím, představte.
Jmenuji se Renáta Váňová a žiji momentálně v Anglii.
Zaujalo nás, že se věnujete pečení různých vánoček, sladkých i slaných rohlíků. Co Vás vedlo k tomu, že si je pečete sama, místo toho, abyste si je koupila v obchodě?
Moje cesta s pečením začala před dvěma lety. Zůstala jsem doma bez práce, začala jsem tvořit, aranžovat a již od mladí jsem měla rada maminčino pečení. Cena pečiva v obchodech mi nepřišla přiměřená kvalitě a tak jsem si řekla, proč to nezkusit. Na spoustě fb stránkách jsem viděla krásné výrobky, tak jsem si našla video na rohlíky. Zkusila jsem je tedy upéct sama a byla jsem překvapena jak z vizuálního výsledku, tak z chuti a vůni. Připomnělo mi to vůni pekáren v České republice. Mým ochutnávačem je můj přítel a ten mi tehdy řekl: “Reni, pečivo už kupovat nebudeme.”
Máte ověřený recept na kynuté těsto?
Mým ověřeným receptem je recept na obyčejné rohlíky, které peču pravidelně. Z toho peču obyčejné rohlíky, bagety, bulky nebo rohlíky plněné sýrem a šunkou.
Máte nějaké tipy pro začátečníky jak na to?
Můj tip a rada je, nebát se toho, protože nic není tak těžké, jak možná vypadá. Další radou je, nebát se zeptat zkušenějších pekařek na různé rady a vychytávky. Pak už jen stačí jednou upéct a jde to samo, protože ta chuť je nepopsatelná, víte, co jíte a ještě ten krásný pocit, že je to vaše práce.
Pečete jen z klasické pšeničné mouky nebo jste zkoušeli i jinou, například žitnou nebo bezlepkovou?
Většinou peču z chlebové bílé mouky, ale používám i tmavou mouku (špaldovou) v kombinaci s bílou. Žitnou mouku na rohlíky nepoužívám, protože nám osobně v rohlících nechutná. Žitnou mouku používám do chleba v kombinaci s bílou chlebovou. Z bezlepkové mouky jsem ještě nikdy nepekla.
Kde se inspirujte při zkoušení nových receptů?
Mou velkou inspirací jsou skupinky na Facebooku, Instagram a YouTube.
Co říká okolí na Vaše domácí pečivo? Chutná jim více než kupované z obchodu?
Upřímně, mé okolí je nadšené a všichni, kteří ochutnali mé pečivo mě chválí, jak jsem úžasná pekařka. Jsem šťastná, že energie a čas, který do svého pečení dávám, přináší mému okolí radost, protože vše dělám s láskou. Rozdíl mezi pečivem z domova a z obchodu je velký, chuť, vůně a nejvíc je radost z konečného výsledku. Všechno tohle mě posouvá dal. Otevřela jsem si své stránky na fb a stále hledám nové recepty, abych se zdokonalila. Pečení se stalo mou láskou a odměnou jsou spokojena rodina a přátele.
Chtěli byste se s námi podělit o něco, co jsme nezmínili nebo něco odkázat našim čtenářům?
Ráda bych všem vzkázala, aby to zkusili, protože pečení s láskou má ty nejkrásnější benefity. Když pečeme s láskou a k tomu zdravě jíme, tak je nám krásně a lépe si všechno vychutnáme.
Přikládáme také několik oblíbených receptů na domácí pečivo.
Domácí pečivo pokaždé jinak z jednoho receptu
Ingredience:
- 500 g hladké nebo chlebové mouky
- 275 g vody
- 50 g změklého sádla
- 7 g sušených kvasnic
- 1 lžička cukru na kvásek
- 1 lžička soli
Hrníčkové makovky
Ingredience:
na 6 kusů:
- 1 hrnek teplého mléka
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 kopec polévkové lžíce hladké mouky
- 21 g čerstvého droždí nebo jeden balíček sušeného droždí (7g)
na kvásek:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- trochu solie
- 3 polévkové lžíce másla nebo oleje
ještě:
- 1 žloutek k potření
- trochu máku
Pozn.: 1 hrnek = 200 ml
Vypracujeme těsto a ihned bez kynutí tvarujeme 6 kusů rohlíku (váženo po 138g). Necháme hodinu kynout, potřeme směsí žloutku s mlékem a dáme péct na 170 stupňů na 20 minut. Nakonec ještě teplé potřeme máslem.
Rohlíky s majonézou
Ingredience:
- 500 g hladké chlebové bílé mouky
- 21 g čerstvého droždí nebo 7g sušeného
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru na kvásek
- 275 g podmáslí
- 100 g majonézy místo sadla
Uděláme kynuté těsto, necháme kynout hodinu. Po vykynutí rozvážíme po 90 g na jeden rohlík. Vytvoříme rohlíky, srolujeme a necháme kynout další hodinu. Postříkáme vodou a pečeme na 210 stupňů 7 minut s vodou a dalších 8 minut bez vody podle trouby.
Rohlíky po pečení postříkáme vodou.
Rohlíky plněné povidly
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 1 lžička soli
- 80 g cukru
- 7 g sušených kvasnic
- 25 g změklého másla
- 25 g změklého sádla
- citrónová kůra, vanilka
- povidla dle chuti
Uděláme kynuté těsto a necháme kynout více než jednu hodinu. Po vykynutí rozvážíme po 90 g na jeden rohlík. Vytvoříme rohlíky, naplníme povidly, srolujeme a necháme kynout další hodinu.
Potřeme žloutkem a pečeme na 210 stupňů 7 minut s vodou a dalších 8 minut bez vody dle trouby. Rohlíky po pečení potřeme máslem.
Ovocné plněné koláče
Ingredience:
- 900 g hladké mouky (může být kombinace T650 a 00)
- 35 g změklého sádla
- 40 g změklého másla
- 4 žloutky
- 560 g mléka
- 1 kostka kvasnic (42g) nebo 14 g sušených
- 150 g cukru
- citrónová kůra, vanilka
- špetka muškátového oříšku
- 1 zarovnaná lžička soli
Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek a necháme kvasit 10-15 minut. Ke kvásku přidáme ostatní suroviny a těsto s láskou a péčí vypracujeme a necháme hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělíme těsto na 8 stejných dílů (zhruba 225 g) a každou část vyválíme do čtverce a rozměru 20×20 cm. Do každého rohu čtverce dáme buď povidla, nebo náplň z máku (mak + povidla) nebo to, co má každý rád a zabalíme směrem ke středu.
Ve středu každého čtverce nám vznikne vanička. Do středu navrstvíme tvarohovou náplň (900 g tvarohu, 2 žloutky, citrónová kůra, vanilka a 150 g cukru) a na náplň uložíme ovoce. Necháme opět kynout 25-35 minut.
Dáme péct na 160-180 stupňů 35 minut. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s mlékem.