Mírně sladké, měkké, nadýchané a velmi chutné! Skvělý dezert, který můžete podávat s čajem nebo kávou!
Co budeme potřebovat:
- 190 g kondenzovaného mléka
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- přibližně 300 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- rafinovaný slunečnicový olej – na smažení
- moučkový cukr – na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Do hluboké mísy dejte kondenzované mléko, vejce a špetku soli. Míchejte metličkou do hladka.
2. Postupně přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Měla by být hladká, homogenní, poměrně hustá a pružná.
3. Vytvarujte z něj silný bochník a přikryjte ho potravinovou fólií. Nechte ji “odpočívat” 8-10 minut.
4. Poté ho rukama trochu roztáhněte a nakrájejte na proužky silné asi 2 cm.
5. Každý pruh těsta rozválejte na pracovní ploše, aby se okraje zaoblily. Poté ji nakrájejte na kousky silné asi 2 cm. Vytvarujte z nich kuličky.
6. Zahřejte velké množství rafinovaného slunečnicového oleje. Když je těsto tak akorát rozpálené, ponořte do něj dřevěnou špejli: Pokud se kolem ní objeví spousta malých bublinek, můžete začít smažit koblihy.
7. Koblihy smažte v olejové lázni na mírném ohni dozlatova. Během smažení je otáčejte stěrkou, aby se rovnoměrně osmažily a zhnědly.
8. Přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej.
9. V případě potřeby posypeme moučkovým cukrem.
10. Koblihy podávejte s potěšením!