Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na čokoládový dort je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Co budeme potřebovat:
Čokoládový krém:
- 4 čokoládové pudinky
- 6 lžic cukru
- 200 ml mléka
- 200 g nasekané čokolády na vaření
Těsto:
- 1 l mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaového prášku
- 2 vaječné bílky
- 2 žloutky
Ostatní krém:
- 2 lžíce cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
Na ganache (poleva):
- 200 g nasekané čokolády na vaření
- 200 ml smetany ke šlehání
Jak budeme postupovat:
1. Do oválné mísy dejte čokoládové pudinky, cukr a mléko. Míchejte metličkou.
2. Krém: Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Když se mléko začne vařit, odstavte z ohně a vmíchejte připravený pudink. Vše přiveďte k varu, aby zhoustlo, a promíchejte. Poté odstavte a vložte do něj nasekanou čokoládu na vaření. Míchejte.
3. Krém přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
4. Do oválnej mísy smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao.
5. Bílky vložte do jiné mísy a míchejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
6. V jiné míse smíchejte žloutky s cukrem a vytvořte pěnu. Poté přidejte mouku a rozmixujte mixérem. Poté ještě přidejte polovinu připravených bílků a promíchejte metličkou. Následně přidejte zbývající bílky a opět vše promíchejte.
7. Formu o průměru 26 cm vyložte mastným papírem. Směs – těsto protřepte a rozdělte.
8. Vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
9. Nechte vychladnout. Po vychladnutí oddělte těsto od kruhu nožem a vyjměte ho.
10. Přeneste na podnos a umístěte obruč.
11. Další příprava krému: Smetanu na šlehání nalijte do mísy a promíchejte, dokud neztuhne.
12. Z vychladlého čokoládového krému odstraňte fólii a promíchejte. Přidejte polovinu smetany a znovu promíchejte. Pak přidejte zbytek smetany a vše smíchejte.
13. Poleva: Dejte do mísy nasekanou čokoládu na vaření a zalijte ji smetanou ke šlehání. Roztavte je v mikrovlnné troubě.
14. Polovinu krému rozetřete na těsto do hladka a přelijte polevou.
15. Vložte na 30 minut do lednice, aby poleva ztuhla. Jestliže ztuhla, potřete ji zbytkem krému. Polevu nalijte na krém a dejte ji na 15 minut ztuhnout do lednice. Okraje posypeme čokoládovými lupínky. Pak vyjměte z formy.
16. Podávejte s láskou a skvělou chutí!
VIDEO NÁVOD: