Rolovaná varianta oblíbeného medového dortu. Máte spoustu ořechů a nevíte, co s nimi? Teď už víte! Připravte si velmi jemný a chutný koláč s medem a ořechy. Sladké potěšení a pokušení. Vynikající s lahodnou kávou.
Co budeme potřebovat:
Roláda:
- 6 ks vajec
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce mletých ořechů
- 6 lžic krystalového cukru
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Krém:
- 750 ml kyselá smetana
- 150 g práškový cukr
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Na zdobení:
- 1/2 hrnka černého čaje
- 100 g nasekané ořechy
- 2 PL med
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Vejce rozklepněte a bílky se solí a cukrem ušlehejte do tuha a do pěny. Po jednom zašleháme žloutky a nakonec prosátou mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy.
3. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 18 minut.
4. Po upečení těsto vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, odstraníme papír, z okrajů odkrojíme asi 1 cm široké proužky (odložíme stranou) a těsto srolujeme. Nechte zcela vychladnout.
5. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem, medem a citronovou kůrou.
6. Vychladlé těsto rozválejte, vnitřek potřete čajem, potřete zakysanou smetanou a znovu srolujte. Povrch potřete medem a posypte nasekanými ořechy a drobenkou z odříznutých okrajů rohlíku. Nechte ztuhnout v lednici.