Marlenko roláda. Medová roláda s ořechy

Rolovaná varianta oblíbeného medového dortu. Máte spoustu ořechů a nevíte, co s nimi? Teď už víte! Připravte si velmi jemný a chutný koláč s medem a ořechy. Sladké potěšení a pokušení. Vynikající s lahodnou kávou.

Marlenko roláda. Medová roláda s ořechy
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:

Roláda:

  • 6 ks vajec
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce mletých ořechů
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Krém:

  • 750 ml kyselá smetana
  • 150 g práškový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Na zdobení:

  • 1/2 hrnka černého čaje
  • 100 g nasekané ořechy
  • 2 PL med

Jak budeme postupovat:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Vejce rozklepněte a bílky se solí a cukrem ušlehejte do tuha a do pěny. Po jednom zašleháme žloutky a nakonec prosátou mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy.

3. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 18 minut.

4. Po upečení těsto vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, odstraníme papír, z okrajů odkrojíme asi 1 cm široké proužky (odložíme stranou) a těsto srolujeme. Nechte zcela vychladnout.

5. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem, medem a citronovou kůrou.

6. Vychladlé těsto rozválejte, vnitřek potřete čajem, potřete zakysanou smetanou a znovu srolujte. Povrch potřete medem a posypte nasekanými ořechy a drobenkou z odříznutých okrajů rohlíku. Nechte ztuhnout v lednici.