Jak jinak než s použitím kvalitního řeckého jogurtu? Potřete domácím medem a posypte mandlovými lupínky. Nevíte, jak potěšit návštěvu? Máme pro vás tip! Skvělý, lahodný a velmi chutný jogurtový tvarohový koláč s medem a ořechy. Udělejte jim radost, budou mít radost. Ideální také k lahodné kávě nebo čaji.
Co budeme potřebovat:
Korpus:
- 250 g sušenek
- 100 g másla
Krém:
- 1200 g řeckého jogurtu
- 300 g krystalového cukru
- 1 špetka soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 KL vanilkového extraktu
- 2 ks zlatého žloutku
- 6 vajec
- 4 lžíce medu
- 1 hrst mandlových lupínků
Jak budeme postupovat:
1. Než začneme, připravíme si vše, co budeme potřebovat, a jednotlivé ingredience necháme alespoň 2 hodiny vytažené na kuchyňské lince.
2. Rozpálíme troubu na 160 °C.
3. Sušenky rozdrtíme na prášek a smícháme s rozpuštěným máslem. Vlhkou směs natlačte na dno máslem vymazané dortové formy o průměru 25 cm. Vložte na 15 minut do trouby, vyjměte a dejte stranou, dokud úplně nevychladne.
4. Zvyšte teplotu trouby na 220 °C.
5. Do velké mísy přidejte jogurt a polovinu cukru (150 g) a dobře prošlehejte. Přidejte druhou polovinu cukru a znovu prošlehejte. Za stálého šlehání postupně přidávejte sůl, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Snižte rychlost a opatrně zašlehejte nejprve žloutky a pak postupně celá vejce.
6. Krém nalijte do formy se skořápkou a pečte 10 minut při 220 °C, poté snižte teplotu na 100 °C a pečte dalších 90 minut. Upečený koláč nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je uložte do chladničky, nejlépe přes noc. Po vychladnutí ořízněte ostrým nožem okraj po celém obvodu a přeložte obruč.
7. Med krátce zahřejte, aby se dobře roztíral, a rozetřete ho po povrchu dortu. Posypte lehce opraženými mandlovými lupínky.