Pokud nevíte, co připravit k obědu, vyzkoušejte tento recept na brambory s mletým masem a zeleninou z jedné mísy. Získáte lahodný pokrm podle chuti celé rodiny. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Co budeme potřebovat:
- 500 g masa, 2 stroužky česneku
- 1 lžíce bramborové mouky, koření na mleté maso
- 3-4 brambory, 2 rajčata, 2 cibule
- 10 plátků salámu, sůl, bylinky z Provence
- Hrst strouhaného sýra, slunečnicový olej
Ingredience na omáčku:
- 200 g řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany)
- 2 lžíce majonézy, 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř, bylinky z Provence
Jak budeme postupovat:
1) Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vymačkejte šťávu. Přidejte česnek do mísy s mletým masem. Poté přidejte bramborovou mouku a koření na mleté maso.
2) Dobře promíchejte. Kousek mleté směsi vezmeme do rukou a tvoříme malé ploché karbanátky.
3) Brambory a cibuli oloupeme. Cibuli, brambory a rajčata nakrájíme na plátky.
4) Žáruvzdornou pánev vymažte slunečnicovým olejem. Střídavě poukládáme plátky brambor, mleté karbanátky, opět plátky brambor, cibuli, rajčata a salám.
5) Navrch posypte provensálskou solí a bylinkami. Plech vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů asi na 50 minut.
6) Mezitím si připravte omáčku. Jogurt smícháme s majonézou a očištěným a prolisovaným česnekem. Omáčku podle chuti dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
7) Po 50 minutách vyndáme plech z trouby, navrch nalijeme omáčku a posypeme strouhaným sýrem. Plech vložte zpět do trouby na dalších 20-25 minut.
8) Až budete připraveni, vyjměte plech se zeleninou a mletým masem z trouby. Tento lahodný pokrm podáváme k obědu, nebo i k večeři. Bavte se se svými blízkými a zvyšte své vaření!