Intenzivní zlatavý vývar jako základ pro stovky polévek a omáček. Tento domácí vývar můžete určitě použít do jakékoli polévky nebo omáčky. Má všestranné využití. Je úžasný!
Co budeme potřebovat:
- 2 ks kuřecího trupu
- 1 ks kuřecího stehna
- 1 ks petrželky
- 1 ks mrkve
- 1 ks menšího celeru
- 1 ks cibule
- 2 ks bobkového listu
- 5 ks celého nového koření
- 5 ks celého černého pepře
Jak budeme postupovat:
1. Polovinu kuřecího trupu a stehna přidejte do velkého hrnce. Zeleninu stačí nakrájet na větší kousky, není třeba ji loupat. Cibuli neloupeme (slupka jí dodá krásnou barvu), jen ji rozpůlíme a vhodíme do hrnce s kořením. Nesolte. Zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny přísady zakryty.
2. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni nejméně dvě hodiny. Během vaření sbírejte naběračkou tuk a pěnu (bílkoviny) z povrchu vývaru.
3. Nakonec vývar přeceďte přes síto. Základní vývar lze použít například k přípravě polévky s nudlemi, do omáček nebo jako vývar k pečenému masu.