Proč a jak si vybrat žaluzie

Venkovní žaluzie již dávno nejsou jen výhradou hotelových rezortů nebo luxusních vil. Můžete je mít doma i vy. Dodají vašemu domovu jedinečný architektonický prvek, který podtrhne jeho vzhled. A ještě získáte jen samé výhody.

proč a jak si vybrat žaluzie

Jaké tedy mají výhody venkovní žaluzie?

Bezesporu nejdůležitější výhodou je v dnešní době úspora energie. S venkovními žaluziemi udržíte svůj domov nebo kancelář v pohodě během horkých letních měsíců. Hliníkové lamely spolehlivě odráží teplo, protože hliník teplo nepohlcuje. V budově, kam přes den nejvíce praží slunce můžete přirozeně snížit teplotu až o několik stupňů. Naopak v zimě venkovní žaluzie snižují účet za vytápění, protože chrání proti zbytečnému úniku tepla. To vše je báječné nejen pro vaši peněženku, ale i pro životní prostředí. Omezíte totiž emisi CO2.

Ovládáte své soukromí i úroveň osvětlení. Spousta světla je hezká, ale někdy potřebujeme soukromí. S venkovními žaluziemi můžete kombinovat to nejlepší z obou. Zamezíte vidění zvědavým očím, zatímco stále co nejlépe využijete nádherného slunečního světla. Pokud nebudete chtít, lidé venku neuvidí ani obrysy vaší siluety, jako je tomu častokrát přes závěsy. Navíc úplně stažené venkovní žaluzie dokáží chránit i před nevítanými hosty, protože je dokáže odradit ztížený přístup k oknům a dveřím. Vy si tak můžete odjet na dovolenou a nikdo se nedoví, že nejste doma.

Báječně se také hodí snížení hluku z okolí budovy. Venkovní žaluzie chrání proti zbytečnému množství hluku a výrazných zvuků z exteriéru a tím vám vytvoří klidný domov. Nemusíte se tedy obávat, že vás nečekané kácení stromu souseda v sobotu ráno vzbudí zrovna, když si chcete užít zasloužený odpočinek.

Ochrání vám interiér. S venkovními žaluziemi se také chráníte před škodlivými UV paprsky – z toho budou mít prospěch i vaše pokojové rostliny a nábytek. Venkovní žaluzie zajišťují, že vaše drahocenné a na světlo citlivé kusy nábytku nezmění barvu pod vlivem slunce. Zároveň udržují vaše rostliny mimo přímé sluneční světlo, takže jejich listy nespálí a nechají je přežít horké léto bez úhony.

Staví bezpečnost na první místo v jakýchkoli povětrnostních podmínkách. Venkovní žaluzie hlavně z hliníku mají dlouhou životnost, protože odolávají nejen mrazu ale i vysokým rychlostem větru. Vaše venkovní žaluzie tak zůstanou vždy pevně na svém místě i při náhlých poryvech větru.

Jednoduše a pohodlně se ovládají. Některé venkovní žaluzie můžete ovládat manuálně klikou, většina je však ovládána tichým motorem s vypínačem. Spouštět, vytahovat či otáčet lamely tak můžete dálkovým ovládáním, a dokonce i pomocí aplikace v telefonu.

Venkovní žaluzie jsou efektivním stínícím prvkem. Díky dokonalým tvarům lamel, dosáhnete v místnosti zastínění nebo osvětlení přesně podle vašich představ. Můžete vytvořit jakýsi štít, který nepropustí světlo vůbec, nebo posunem vysoce variabilních lamel vytvoříte chladivý stín či pološero. Když žaluzie vytáhnete, vpustíte naopak do místnosti plné světlo.

Z jakých materiálů se žaluzie vyrábějí

Žaluzie se vyrábějí z hliníku, dřeva, PVC a nejrůznějších textilií. Bezesporu nejlepším materiálem je však hliník. Hliník má oproti ostatním materiálům značné výhody. Mezi ně patří předně dlouhá životnost, vysoká odolnost proti kyselinám a dalším látkám například z deště. Hliník má samoochrannou oxidovou vrstvu a ta jej dokonale chrání vůči korozi. Jednoduše se udržuje, stačí jej otřít hadříkem a vodou s mýdlem. V neposlední řadě žaluzie z tohoto materiálu jsou stylové a dodávají budově nádech luxusu.

Jaké máme typy žaluzií

Přiznané venkovní žaluzie jsou levnější, přesto elegantní variantou. Horní krycí box nosiče žaluzie je celý vidět. Montuje se buď do rámu okna nebo na strop. Tyto žaluzie můžete ovládat jak motoricky, tak i manuálně. Manuální ovládání však vyžaduje provrtání otvoru pro kliku do interiéru. Na druhou stranu tato varianta snižuje počáteční náklady.

Pohodlnějším typem je venkovní žaluzie s purenitovým boxem. Tato varianta je sice dražší, to je však vyváženo velmi luxusní vzhled a pohodlnější ovládání. Dálkovým ovládáním z vašeho gauče nebo mobilním telefonem, odkudkoli si přejete, můžete ovládat pouze motoricky. Tyto žaluzie se montují do podomítkových boxů z Purenitu.

Dále známe i typy žaluzií do interiéru, které můžeme rozdělit na horizontální žaluzie a vertikální žaluzie. Horizontální zastínění zná pravděpodobně každý. Spousta domácností má klasické vnitřní okenní žaluzie z lehkého hliníku nebo plastu. Horizontálně ložené lamely spojené lankem na vytahování či stahování a bočním mechanickým ovladačem. Vertikální zastínění zná zase spousta kanceláří, kde vertikálně ložené, nejčastěji textilní lamely, se bočním mechanickým ovladačem zatahují nebo odtahují.

Většinu venkovních žaluzií si zvládnete namontovat sami díky podrobnému video návodu. Ušetříte tak za montáž. Pokud jste navíc kutil zvládnete si stylové venkovní žaluzie namontovat hravě levou zadní a doma budete za hvězdu.