Krémová chřestová polévka – Vynikající, chutná a lahodná

Vynikající aromatická polévka, která chutná ještě lépe s křupavými česnekovými toasty nebo čerstvou křupavou bagetou. Můžou být potřené i máslem. Chutnají skvěle!

Krémová chřestová polévka! Vynikající, chutná a lahodná
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:
  • 8 ks bílého chřestu
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 1 litr kuřecího vývaru (bujónu)
  • 1 ks velké brambory
  • sůl, mletý černý pepř- podle chuti
  • bobkový list
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 hrst petrželky

Jak budeme postupovat:

1.  Chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté konce a zbytek nakrájíme na menší kousky, které opláchneme pod tekoucí vodou.

2. Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osolte ji a restujte, dokud nezměkne.

3. Poté přidejte nakrájený chřest a restujte ho spolu s cibulí asi 2 minuty.

4. Zeleninu zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, sůl, pepř. Vše přiveďte k varu a vařte asi 30 minut.

5. Když je zelenina měkká, vyjměte z polévky bobkový list a několik hlaviček chřestu, stáhněte z ohně, přidejte smetanu a vše rozmixujte do krémová.

6. Polévku vraťte na oheň a v případě potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Vařte asi minutu, odstavte z ohně, vraťte kousky chřestu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.

7. Horká polévka chutná s opečeným bílým chlebem potřeným česnekem nebo máslem.