Vynikající aromatická polévka, která chutná ještě lépe s křupavými česnekovými toasty nebo čerstvou křupavou bagetou. Můžou být potřené i máslem. Chutnají skvěle!
Co budeme potřebovat:
- 8 ks bílého chřestu
- 1 lžíce másla
- 1 ks cibule
- 1 litr kuřecího vývaru (bujónu)
- 1 ks velké brambory
- sůl, mletý černý pepř- podle chuti
- bobkový list
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 hrst petrželky
Jak budeme postupovat:
1. Chřest oloupeme, odřízneme dřevnaté konce a zbytek nakrájíme na menší kousky, které opláchneme pod tekoucí vodou.
2. Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osolte ji a restujte, dokud nezměkne.
3. Poté přidejte nakrájený chřest a restujte ho spolu s cibulí asi 2 minuty.
4. Zeleninu zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, sůl, pepř. Vše přiveďte k varu a vařte asi 30 minut.
5. Když je zelenina měkká, vyjměte z polévky bobkový list a několik hlaviček chřestu, stáhněte z ohně, přidejte smetanu a vše rozmixujte do krémová.
6. Polévku vraťte na oheň a v případě potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Vařte asi minutu, odstavte z ohně, vraťte kousky chřestu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.
7. Horká polévka chutná s opečeným bílým chlebem potřeným česnekem nebo máslem.