Rychlá, krásně barevná polévka, která zahřeje a pohladí po duši. Pokud máte doma domácí dýni ze zahrady ( nemusí byt len domácí), tak vám nabízíme skvělou a velmi chutnou dýňovou polévku s čočkou. Má jemnou a lahodnou chuť. Vyzkoušejte a uvidíte sami, jakou má úžasnou chuť! K dochucení můžete použít také chilli.
Co budeme potřebovat:
- 1 ks menší dýně (hokkaido, máslový ořech…)
- 1/2 šálku červené čočky
- 2 lžíce oleje
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce kari koření
- 1 ks čerstvého zázvoru (asi 3 cm kousek)
- sůl, černý pepř, chilli – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Dýni oloupeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
2. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou.
3. Ve velkém hrnci osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
4. Když je měkká, přidejte rozdrcený česnek, zázvor, kari a minutu restujte.
5. Podle potřeby přidejte cibuli, zázvor a kari. Poté do hrnce přidejte dýni a čočku a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
6. Přikryjte hrnec a vařte na mírném ohni asi půl hodiny.
7. Když jsou dýně a čočka uvařené, rozmixujte polévku ponorným mixérem, dokud nebude krémová.
8. Přiveďte k varu a vařte ještě minutu, přičemž celou polévku dochuťte solí, pepřem a pro ty, kteří mají rádi pálivé, trochou chilli.