Jednoduchý, ale velmi pěkný a chutný dezert! Obsahuje čokoládové polevy, jemný krém, pusinky a spoustu oříšků! Milovníci sladkostí a oříšků se mají na co těšit. Každý, kdo má rád sladké dorty.
Co budeme potřebovat:
Pro pandișpan:
- 5 středně velkých vajec
- 175 g cukru
- 130 g mouky
- 30 g kakaového prášku
- 25 g másla
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 špetka soli
Na krém:
- 300 ml mléka
- 125 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 5 žloutků
- 250 g másla
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 80 g vlašských ořechů (nepovinné)
Na marshmallow a ořechové polevy:
- 5 bílků (180 g)
- 150 g cukru
- 220 g vlašských ořechů (my jsme použili vlašské ořechy a arašídy)
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového cukru
Pro sirup:
- 100 ml vody
- 80 g cukru
- 1 polévková lžíce likéru
Na polevu:
- 70 g hořké čokolády
- 30 ml smetany na 30 % šlehačky
Pro dekoraci:
- 1 lžíci ovocného džemu (my jsme použili jablečný džem)
- hrst vlašských ořechů
- 20 g hořké čokolády
Z těchto surovin jsme upekli koláč o průměru 22 cm, výšce 9 cm a hmotnosti 2100 g.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce rozbijte do hluboké žáruvzdorné mísy. Přidejte špetku soli. Šlehejte metličkou do hladka.
2. Vmíchejte opražený cukr a vanilkový cukr. Míchejte.
3. Vaječnou směs zahřejte na bain-marie na 40-45 °C (nebo zkontrolujte prstem: neměla by být horká, ale teplá) a průběžně míchejte. Cukr by se měl zcela rozpustit.
4. Vaječnou směs šlehejte 10-13 minut, dokud se z ní nestane nadýchaná, objemná a stálá pěna, a to při vysokých otáčkách mixéru.
5. Postupně (ve 3 fázích) přidejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem. Míchejte stěrkou krouživými pohyby směrem nahoru.
6. Rozpuštěné a vychladlé máslo smíchejte se lžící těsta a pak ho stejným pohybem vmíchejte do zbytku těsta.
7. Dno formy vyložte pečicím papírem (my jsme použili formu o průměru 22 cm). Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
8. Pečte těsto 30-35 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
9. Vyjměte pečivo z trouby a ihned vyklopte plech na gril (tím se zkrátí doba pečení). Počkejte 5-7 minut, pak tenkým nožem oddělte horní část od stěn plechu a vyjměte ji z plechu. Položte je na gril a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
10. Zabalte desku fólií a nechte ji několik hodin “odpočívat”. Poté odstraňte vrchní vrstvu (“čepičku”), kterou použijete na ozdobu, a rozkrojte ji na 3 stejné díly.
11. Připravte krém: Žloutky smíchejte se špetkou soli a 30 ml mléka. Poté přidejte cukr smíchaný s kukuřičným škrobem a promíchejte dohladka.
12. Zbylé mléko nalijte do hrnce se silným dnem. Přiveďte ji téměř k bodu varu. Postupně ji vmíchejte do žloutkové směsi, přilévejte tenkým proudem a neustále míchejte.
13. Vzniklou směs přeneste na pánev.
14. Smetanu vařte 1 minutu od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání. Měla by zhoustnout.
15. Smetanu stáhněte z ohně. Přidejte do něj vanilkový cukr. Míchejte.
16. Krém přendejte do hlubokého talíře. Přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
17. Měkké máslo (při pokojové teplotě) šlehejte 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé, a to mixérem na vysoké otáčky.
18. Uvařenou a vychladlou smetanu vyšlehejte mixérem do měkka a hladka.
19. Postupně (po lžících) vmíchejte uvařenou smetanu do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte dohladka.
20. Ořechy usušte v troubě nebo na suché pánvi. Po vychladnutí oloupejte skořápky a nakrájejte je nadrobno nožem. Přidejte je do krému. Míchejte stěrkou krouživými pohyby směrem nahoru.
21. Připravte si marshmallow a ořechové polevy: Vlašské ořechy usušte v troubě nebo na suché pánvi. Nechte je vychladnout a oloupejte z nich skořápky. Poté je v mixéru rozmixujte na suchou drť (po krátkých dávkách, aby se z ořechů neuvolňoval olej).
22. Smíchejte nasekané ořechy se škrobem.
23. Vložte bílky do hluboké, suché a odmaštěné mísy. Přidejte do nich špetku soli. Šlehejte je mixérem na střední rychlost do pěny.
24. Postupně (po lžících) přidávejte cukr k bílkům a pokaždé míchejte, dokud se téměř úplně nerozpustí (při vysokých otáčkách mixéru). Po zapracování veškerého cukru stěrkou trochu promíchejte bílkovou pěnu, abyste se ujistili, že se cukr neusadil na dně mísy. Poté pokračujte v míchání při vysokých otáčkách, dokud se neobjeví trvalé špičky.
25. Postupně (ve dvou fázích) vmíchejte do pusinek smíchané ořechy a škrob, přičemž krouživými pohyby směrem nahoru míchejte stěrkou.
26. Výslednou směs rozdělte na 2 stejné části.
27. Vytvarujte 2 desky – o průměru 22 cm – do kroužků na plechu nebo na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Pokud si nejste jisti jeho kvalitou, namažte ho předem máslem.
28. Pečeme je 35 minut v troubě vyhřáté na 160 °C (konvekce): Pekli jsme je současně na 2. a 4. příčce elektrické trouby. Pokud nemáte konvekční troubu, zkuste vytvarovat marshmallow i ořechy na stejném plechu a pečte je při 170-175 °C. Měly by být měkké a zhnědlé.
29. Nechte vzniklé vršky mírně vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn prstence a vyjměte je. Odstraňte pečicí papír z povrchu a počkejte, až zcela vychladnou.
30. Připravte sirup: Cukr rozpusťte v horké vodě. Sirup nechte vychladnout.
31. Do studeného sirupu přidejte likér. Míchejte.
32. Sestavte dort: Vrchní část pánve potřete připraveným sirupem.
Dort jsme sestavili do nastavitelného kruhu vyloženého acetátovou fólií.
33. První dort položte na talíř a potřete ho 2 lžícemi krému (asi 165 g).
34. Přidejte marshmallow a ořechovou polevu. Potřete stejným množstvím krému.
35. Pokračujte ve střídání dvou druhů vrcholů a potírejte je krémem. Vrchní těsto není třeba krémovat.
36. Odstraňte kroužek a acetátovou fólii kolem vzniklého dortu.
37. Povrch potřete lžící ovocného džemu. Tím se povrch dortu vyrovná a poleva se rovnoměrněji rozetře.
38. Okraje dortu uhlaďte zbylým krémem.
39. Připravte polevu: Smetanu ke šlehání a nasekanou čokoládu dejte do žáruvzdorné mísy. Položte je na misku s horkou vodou a za stálého míchání počkejte, až se téměř úplně rozpustí. Odstavte z horké vody a pokračujte v míchání, dokud se zcela nespojí.
40. Povrch dortu potřete polevou.
41. Pandișpan “cap” rozemeleme a smícháme s opraženými a nasekanými ořechy. Směs rozetřete na okraje dortu.
42. Povrch dortu ozdobte několika řádky rozpuštěné čokolády a několika opraženými ořechy.
43. Dort uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny, aby ztuhl.
44. Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!